Сремска Митровица располаже значајним потенцијалима за развој туризма.

Локалитети античког Сирмијума, од којих се издвајају Царска палата, део старог градског језгра на Житном тргу, као и Базилика светог Димитрија, затим Музеј Срема, који по богатству, вредности и реткости експоната, посебно из периода Римског царства, спада међу најзначајније установе те врсте у земљи, привлаче велику пажњу домаћих и иностраних гостију. Галерија слика Лазар Возаревић место је које би сваки туриста требало да посети.

У близини града налази се Национални парк Фрушка гора са шумама и прекрасним пропланцима, идеално место за одмор и разоноду.

Фрушку гору красе и бројни православни манастири, непроцењиве историјске и културне вредност, који су вековима били од изузетног значаја за очување националног идентитета и духовности српског народа.

Специјални резерват природе Засавица у мачванском делу општине располаже изузетно ретким врстама биљног и животињског света. Природа резервата, хиљадама година нетакнута, прави је драгуљ.
Шумско газдинство у Сремској Митровици води бригу и о 40 хиљада хектара изузетно вредних, махом храстових шума, богатих високом и ниском дивљачи, које привлаче пажњу ловаца са свих континената.

Спортски риболов могуће је организовати на Сави и у акумулационим језерима на Фрушкој гори.

Посебни напори чине се на афирмацији наутичког туризма на Сави, за шта постоје велике могућности.

Последњих година у Сремској Митровици се посебно негује и манифестациони туризам који из године у годину добија на квалитету и посећености.