SWGSajam

U ambijentu Carske palate u Sremskoj Mitrovici održan je prvi po redu Međunarodni prodajni turistički eko-etno festival „Zvuci, ukusi i mirisi tradicije’’.

Čast da otvori Festival pripala je državnom sekretaru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije dr Nenadu Ivaniševiću, koji je, uz pozdrave prisutnima, poželeo organizatorima da Festival postane tradicionalnog karaktera.

Na Međunarodnom festivalu ,,Zvuci, mirisi i ukusi tradicije” učestvovalo je osamnaest gradova i opština koje su članovi grupe zainteresovanih strana Drina – Sava, a koji se nalaze u okviru Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi. U Srbiji to su gradovi Sremska Mitrovica, Loznica, Šabac, opština Šid i Bogatić, u Bosni i Hrecegovini to su Bijeljina, Brčko, Ugljevik, Lopare, a u Hrvatskoj to su Ilok, Lovas, Tovarnik, Nijemci, Vrbanja, Drenovci i Gunja.

Projekat ABDA Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope započet je pre tri godine i zasnovan je na razvijenosti regije. – Želimo da se svi partneri u projektu podjednako razviju i onda zajedno da nastupamo na bilo kom tržištu, u ovom slučaju misli se o turističkom tržištu, rekao je upravitelj Turističkog klastera Sveti Dimitrije Nikola Nikšić.

Festival „Zvuci, ukusi i mirisi tradicije’’ organizuju Klaster turističke mikroregije grada Sremska Mitrovica (Turistički klaster Sveti Dimitrije) i Grada Bijeljina, a pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica. Sajam je realizovan putem programa People to people kroz projekat ABDA Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope, koji finansira Evropska Unija.

Vrednost organizovanja Sajma iznosi oko 25.000 evra.

Nakon održavanja Međunarodnog prodajnog turističkog eko-etno festivala „Zvuci, ukusi i mirisi tradicije’’ u Sremskoj Mitrovici identični festivali će biti održani i u još nekoliko gradova u Sbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Manifestaaciju je podržala i lokalna Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica i aktivno se uključila u realizaciju Sajma.