SWGSajam

У амбијенту Царске палате у Сремској Митровици одржан је први по реду Међународни продајни туристички еко-етно фестивал „Звуци, укуси и мириси традиције’’.

Част да отвори Фестивал припала је државном секретару Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије др Ненаду Иванишевићу, који је, уз поздраве присутнима, пожелео организаторима да Фестивал постане традиционалног карактера.

На Међународном фестивалу ,,Звуци, мириси и укуси традиције” учествовало је осамнаест градова и општина које су чланови групе заинтересованих страна Дрина – Сава, а који се налазе у оквиру Сталне радне групе за регионални рурални развој у југоисточној Европи. У Србији то су градови Сремска Митровица, Лозница, Шабац, општина Шид и Богатић, у Босни и Хрецеговини то су Бијељина, Брчко, Угљевик, Лопаре, а у Хрватској то су Илок, Ловас, Товарник, Нијемци, Врбања, Дреновци и Гуња.

Пројекат ABDA Сталне радне групе за регионални рурални развој југоисточне Европе започет је пре три године и заснован је на развијености регије. – Желимо да се сви партнери у пројекту подједнако развију и онда заједно да наступамо на било ком тржишту, у овом случају мисли се о туристичком тржишту, рекао је управитељ Туристичког кластера Свети Димитрије Никола Никшић.

Фестивал „Звуци, укуси и мириси традиције’’ организују Кластер туристичке микрорегије града Сремска Митровица (Туристички кластер Свети Димитрије) и Града Бијељина, а под покровитељством Града Сремска Митровица. Сајам је реализован путем програма Пеопле то пеопле кроз пројекат ABDA Сталне радне групе за регионални рурални развој југоисточне Европе, који финансира Европска Унија.

Вредност организовања Сајма износи око 25.000 евра.

Након одржавања Међународног продајног туристичког еко-етно фестивала „Звуци, укуси и мириси традиције’’ у Сремској Митровици идентични фестивали ће бити одржани и у још неколико градова у Сбији, Босни и Херцеговини и Хрватској.

Манифестаацију је подржала и локална Туристичка организација Града Сремска Митровица и активно се укључила у реализацију Сајма.