Poseta-DCC

Сремска Митровица – У оквиру Пројекта “Путевима римских царева и дунавски пут вина” Сремску Митровицу посетила је делагација Дунавског центра за компетенцију (ДЦЦ).

Пројекат, у којем учествују четири државе – Србија, Хрватска, Бугарска и Румунија, тиче се 20 древних римских градова и 12 римских регија у ове четири земље. Пројекат, који је започет 2012. године, састоји се из две културне руте, од којих се једна зове „Путевима римских царева“, а друга „Дунавски пут вина“. Рута “Пут римских царева” обухвата споменике културне баштине римског царства у овом делу Подунавља, док рута “Дунавски пут вина” промовише многобројне локалне виноградаре и произвођаче вина.

Овај пројекат финансирао је ДЦЦ, у сарадњи са бројним институцијама и организацијама, као и осталим парнерима пројекта.

Делагација ДЦЦ-а била је у студијској посети Сремској Митровици, како би се на лицу места упознали са оним што овај пројекат, односно ове две културно-туристичке руте, нуде. Овом приликом делагација је обишла Базилику Св. Димитрија, након чега је посетила и комплекс Царска палате „Сирмиум“.

У оквиру овог пројекта, како је објаснила директорица Туристичке организације града Сремска Митровица Татјана Познић, ДЦЦ је такође финансирао и израду одређених информативних табли које ће се налазити на локалитету Царске палате, које ће оплеменити овај простор и дати туристима све неопходне информације, са свим особеностима и посебностима које Царска палата, као туристички и историјски локалитет, свакако има.

Како је овом приликом рекао пројектни координатор Дунавског центра за компетенцију Владан Кречковић, студијска посета Сремској Митровици организована је у циљу презентације локалитета другим представницима локалитета из партнерских земаља, Бугарске, Румуније и Хрватске.
- На овај начин појачавамо интерпретацијске потенцијале саме руте, јер када туристи посећују локалитете врло често интерпретација није на високом нивоу. На овај начин, уз примере добре праксе и по угледу на моделе у иностранству, покушавамо да поспешимо ове потенцијале и капацитете, како би туристима било јасније шта посећују на локалитету, рекао је Кречковић, додавши да је намера да и сам процес вођења буде организованији и смисленији.

Према речима директора Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица Љубише Шулаје, посета ДЦЦ-а је корак ка унапређењу презентације локалитета Царска палата, али и других туристичких атракција које Сремска Митровица има.
- Овакве посете свакако доприносе афирмацији културних вредности града, нарочито комплекса Царска палата. Посебно нам је важно то што је ДЦЦ укључио Митровицу у свој пројекат, али и што ће, у оквиру пројекта, радити на унапређењу локалитета Царска палата, рекао је Шулаја.

Како је овом приликом објаснила Татјана Антић, из Туристичке организације Србије, посета Сремској Митровици је само једна од бројних активности у оквиру пројекта, која подразумева упознавање партнера из Бугарске, Румуније и Хрватске са локалитетима у Србији и са винским регионима.
- У туристичком, али и културно-историјском смислу веома је важна међусобна сарадња земаља у окружењу. Намера нам је да се сваки од локалитета оснажи, а затим да се туристички повежу, како би се привукао што већи број туриста, рекла је Татјана Антић.

Професор римске архwеологије на Универзитету у Олбенију, Државни универзитет у Њујорку, проф. др Мајкл Вернер нагласио је значај оваквих посета и реализације пројекта уопште.
- Ово је прилика да Србија, али и Сремска Митровица као један од најзначајнијих градова са културним наслеђем, покажу једну значајну слику археологије из римског доба, рекао је Вернер и најавио посете локалитетима Медијана у Нишу и Ромулијана код Зајечара.

Дунавски центар за компетенцију (ДЦЦ) је основан 2010. године и тренутно је најактивнија организација и организација која најбрже расте у дунавском региону, а бави се развојем и унапређењењем Дунава као туристичке дестинације.

У свом чланству ДЦЦ окупља разноврсне актере из јавног (националне, регионалне и локалне туристичке организације), приватног (хотели, ресторани, винарије) и невладиног сектора. Међу своје истакнуте чланове убрајамо националне туристичке организације Немачке, Мађарске, Србије и Републике Молдавије. Седиште ДЦЦ-а је у Београду.
Кроз своје активности ДЦЦ подржава постојеће и развија нове туристичке производе (засноване на културним потенцијалима и природним ресурсима Дунава), ради на стварању и промоцији јединственог туристичког бренда за цео регион Дунава и заговара даља улагања у развој туризма у Дунавском региону.

ДЦЦ је главни имплементациони партнер регионалног пројекта који има за циљ унапређење прекограничне сарадње у области туризма на средњем и доњем току Дунава, подржаног од стране немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), и агенције Деутсцхе Геселлсцхафт фüр Интернатионале Зусамменарбеит (ГИЗ) ГмбХ (која је и патрон ДЦЦ-а).

Истовремено, ДЦЦ је члан без права гласа унутар Приоритетне области 3 – туризам и култура, у оквиру ЕУ Стратегије за дунавски регион (ЕУСДР).