SremFolkFest2015

“Срем Фолк Фест“ је међународни ревијални фестивал фолкора који се сваке године од 9. до 12. августа, одржава у Сремској Митровици,под покровитељством Града Сремска Митровица. Оснивач и организатор Фестивала је Центар за културу Сирмиумарт.

Циљ Фестивала је неговање и промовисање култура и традиција свих народа света песмом, игром, музиком и костимима грађанима и туристима Сремске Митровице, упознавање гостујућих ансамбала са локалном културом и традицијом града домађина и његове околине, као и српског народа уопште, успостављање сарадње и пријатељских односа међу ансамблима на интернационалном нивоу.

На Фестивалу учествују ансамбли из десетак земаља који за време Фестивала представљају фолклор земље из које долазе. Програми се реализују на отвореној сцени у амбијенту ископина старог римског града, а прати их свако вече преко 2000 гледалаца. Пре фестивалских концерата организују се дефилеи учесника улицама града којима публика такође посвећује велику пажњу. Ансамбли на сцени изводе програме у трајању од 10 до 20 минута према предвиђеном распореду.

Учесницима се у слободно време пружа могуђност да се упознају са градом, његовом околином, историјом и туристичком понудом. Ове године на 12. међународном фестивалу фолклора учествоваће фолклорни ансамбли и то из 12 земаља а то су: Турска, Тајван, Србија, Словенија, Словачка, Румунија, Русија, Пољска, Македонија, Хрватска, Грчка, Босна И Херцеговина.