Festival-besednistva-2015-2

СВЕТЛОСТ РЕЧИ У МИТРОВИЦИ

XXIV фестивал беседништва “SIRMIUM LUX VERBI – СИРМИЈУМ СВЕТЛОСТ РЕЧИ“ у Сремској Митровици је најстарији и најеминентнији од свих митровачких фестивала.

Реч је о манифестацији која подстиче враћање беседништва као предмета у многе школе и факултете у земљи, а лепу реч враћа на место које јој и припада. Овај Фестивал негује културу речи и изражавања. Мото фестивала је “светлост речи”.

Овогодишњи Фестивал беседништва траје један дан. Такмичи се у три категорије : ауторска беседа, интерпретација и импровизација. Такмичење у беседништву је на слободну и задату тему, а задате теме су : Високо ти свуд у
нас, главу диже празан клас (П.П.Његош), Ломи ли се рам традиционалне породице? и тема 170 година од Сретњског устава. Ове године се пријавило 30 беседника.

Да све протекне у најбољем реду и да набољи победе брине се Беседничко судско веће. Ове године та част припала је: проф. др Војиславу Јелићу декану Филозофког факултета Универзитета у Београду, проф. др Тихомиру Петровићу, професору Педагошког факултета у Сомбору, мр Зорану Левајцу, адвокату из Сремске Митровице, Јасни Арбанас председници Одбора Фестивала и Јовану К. Радуновићу почасном председнику Одбора Фестивала.

Фестива беседништва 2015. године званично ће да отвори начелник Градске управе за културу, спорт и омладину Илија Недић.

Фестивал беседништва осуђених лица под насловом „Audiatur et altera pars – Нека се чује и друга страна“ први пут је одржан ове одине у Казнено поправном заводу у Сремској Митровици. Настао је по угледу управо на овај традиционани митровачки Фестивал. Зато ће се у ревијалном делу ове године појавити и победници Фестивала беседништва осуђених лица, из две категорије : Никола Солдатовић ( категорија А) и Димитрије Мијић ( категорија Б).

У ревијалном делу Фестивала учешће ће да узме и Вељко Бућковић је потпуковник Министарства одбране Републике Србије.

Фестивал се одржава у Позоришту „Добрица Милутиновић“, 28. новембра , са почетком у 19 часова. Одржава се у организацији Установе за неговање културе Срем, под покровитељством Града Сремска Митровица и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, а уз помоћ установа културе у граду који су део техничке реализације ове манифестације.

Химну Фестивала извешће вокална солистица Радиотелевизије Војводине, Александра Падров. У музичком делу програма наступиће баритон Милош Радовић и Тамбурашки оркестар „Зоруле“.

Први фестивал беседништва одржан је 17. септембра 1992. године. Звуком чувене Пиндарове Прве Питијске оде (химна Фестивала), коју је отпевао Градски хор “Sirmium cantorum”, пред 3.000 гледалаца, све је враћено уназад и време и људска мисао. Београдски ретори и познати глумци: Љуба Тадић, Мира Бањац и Стево Жигон били су и Сократ и Исидора Секулић и Робеспјер.

Тај Фестивал имао је искључиво ревијални – театрални карактер. Током дугог низа година одржавања Фестивала беседништва, у ревијалном делу учествовали су наши најеминентнији глумци, врсни беседници : Миша Јанкетић, Светлана Бојковић, Горица Поповић, Петар Краљ и многи други.

Фестивал је основан са циљем неговања реторике, односно беседништва и позивног је карактера. На њему наступају правници, драмски уметници, свештена лица, студенти, средњошколци и сви они који су надахнути и негују лепу реч.