SirmiumLUXverbi2015

Сремска Митровица –XXIV фестивал беседништва ,,СИРМИУМ LUX ВЕРБИ – СИРМИУМ СВЕТЛОСТ РЕЧИ’’ одржан је у Сремској Митровици. То је најстарији и најеминентнији од свих митровачких фестивала.

Победници XXIV фестивала беседништва по категоријама су: Урош Павлов, Филозофски факултет Нови Сад – ауторска беседа, а њему је припала и награда Адвокатске канцеларије Левајац; Младен Стиковић, Правни факултет Београд – интерпретација и Ђорђе Кнежевић Институито ораториа Бања Лука – импровизација.

Друге награде освојили су: Лука Радовановић ауторска беседа који је добио и награду Жирија публике, Никола Станковић инетрепретација и Стефан Драгићевић импровизација. Треће награде припале су: Оливери Шево за ауторску беседу, Анити Огањановић за интерпретацију и Мини Кузминац за импровизацију.

Реч је о манифестацији која окупља студенте и ученике бројних школа и факултета у земљи, који имају беседништво као предмет, а ове године се пријавило 30 беседника. Фестивал лепу реч враћа на место које јој и припада и негује културу говора и изражавања.

Беседничко судско веће радило је у саставу: проф. др Војислав Јелић декан Филозофког факултета Универзитета у Београду, проф. др Тихомир Петровић, професор Педагошког факултета у Сомбору, мр Зоран Левајац, адвокат из Сремске Митровице, Јасна Арбанас председница Одбора Фестивала и Јован К. Радуновић почасни председник Одбора Фестивала.

Фестивал беседништва 2015. године званично је отворио начелник Градске управе за културу, спорт и омладину Илија Недић рекавиши да ,,Беседнике треба слушати. Њихове беседе уносе светлост речи у наше животе и њихова светлост може свима да учини живот лепшим. Верујем у дела али верујем и у речи, нарочито у речи које ови млади људи изричу’’

Фестивал беседништва осуђених лица под насловом „Аудиатур ет алтера парс – Нека се чује и друга страна’’ први пут је одржан ове године у Казнено поправном заводу у Сремској Митровици. Настао је по угледу управо на овај традиционани митровачки Фестивал. Зато су се у ревијалном делу ове године појавили и победници Фестивала беседништва осуђених лица, у две категорије: Никола Солдатовић ( категорија А) и Димитрије Мијић ( категорија Б).

У ревијалном делу Фестивала учествовао је и Вељко Бућковић потпуковник Министарства одбране Републике Србије.

Химну Фестивала извела је вокална солисткиња Радиотелевизије Војводине, Александра Падров. У музичком делу програма наступили су баритон Милош Радовић и Тамбурашки оркестар „Зоруле’’.

Фестивал је одржан у Позоришту „Добрица Милутиновић’’ у организацији Установе за неговање културе Срем, под покровитељством Града Сремска Митровица и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, а уз помоћ установа културе у граду који су део техничке реализације ове манифестације.

Манифестација је и ове године постигла свој циљ, а то је неговање реторике, односно беседништва. Наступили су правници, драмски уметници, студенти, средњошколци, сви они који су били надахнути и негују лепу реч.