DanMangulice2015

Традицонална привредно-туристичка манифестација Дан мангулице,у организацији Специјалног резервата природе Бара Засавица, биће одржана у суботу, 5. децембра.

Традиционалним сремским свињокољем биће обележен Дан мангулице, у част свиње која је била крунски извозни производ Србије током читавог XIX и у првој половини XX века и која је у прошлости одржала становништво овог краја . Мангулица је стара сорта свиње из 19. века, која постаје све траженија због цињенице да њена масноца нема холестерола. Настала је укрштањем сорте “шумадија” са мадјарском расом свиња, када је књаз Милош 1830. године поклонио грофу Јозефу Палатину чопор “шумадинки”.

Сви они који у суботу буду део ове, сада већ традиционалне манифестације, упознаће се са сремским обичајима клања свиња, моћи ће да дегустирају производа од мангулице, као и да купе свеже месо, чварке и прерађевине и пробају незаобилазне колачиће – салчиће. И све то уз музику, ракију и пробрана вина…

Иначе, Резерват је један од водећих одгајивача у Србији те аутохтоне расе свиња чије је месо, због посебних својстава, све траженије у Србији и у свету.

Осим свежег меса на Дан мангулице, и редовне понуде сухомеснатих производа од мангулице током целе године, посетиоци могу да предахну у ресторану на Засавици и да уживају у нетакнутој природи.