PlivanjeCasniKrst2016

Сремска Митровица – На Сави, код Храма Св. првомученика и архиђакона Стефана, у уторак 19. јануара 2016. године, одржаће се по седамнаести пут традиционално прослављање Богојављења и пливање у реци Сави за Часни крст.

Свебор дружина „Свети Димитрије“, Српска православна црквена општина Сремска Митровица – представници Храма светог првомученика и архиђакона Стефана, уз благослов његовог преосвештенства владике сремског г. Василија, а под покровитељством Града Сремска Митровица, и ове године организуje прославу Богојављења, једног од најстаријих и највећих хришћанских празника. Прошле године учествовало је 147 пливача и седам пливачица међу њима, а сваке године буде и по неколико хиљада посматрача.

У Храму Св. првомученика и архиђакона Стефана – Мале цркве, биће одржана Света архијерејска Литургија у 9,00 часова, затим око 10,30 испред Храма ће бити освештана вода, након тога благосиљање пливача који ће кроз шпалир школске деце одевене у стихаре, представника Војске Србије, Полиције и окупљеног народа, са литијама сићи до реке и запливати око 11 часова. Након тога организован је пригодан културно-умртнички програм са катамарана на реци Сави.

У Удружењу кажу да су они први у целој Србији обновили овај хришћански обичај, владика Василије први је епископ који је дао благослов за овај догађај, а у односу на број становника, процентуално гледајући, и по броју учесника, међу првим у Србији.

Учесници могу да се информишу и пријављују у канцеларији Мале цркве сваки дано од 8 – 12 и од 17 – 19 часова, или путем телефона 065/ 24 54 289.