Kolo-Srema-2016

Сремска Митровица – Ревија фолклора “Коло Срема“ и ове године се традиционално организује у Гргуревцима, у суботу, 11. јуна, десети пут за редом, настављајући традицију из осамдесетих година када је ова манифестација у Гргуревцима организована укупно 11 пута.
Летња позорница у Гргуревцима поново ће бити окићена ношњама, етно детаљима и традиционалном музиком. И ове године, у другој недељи јуна, одржава се један од највећих фолклорних спектакала, који из године у годину окупља све већи број учесника.
Поред смотре сремских фолклорних ансамбала, у оквиру “Кола Срема” традиционално ће бити одржани котлићијада, турнир у фудбалу, дефиле фијакера и Фрушкогорски етно фестивал.
Дефиле и представљање фолклорних ансамбала планиран је за 18 часова, а у вечерњим сатима, тачније од 20 часова, на летњој позорници, представиће се културно-уметничка друштва са територије целог Срема, али и из Бачког Моноштора и земаља из окружења – Бугарске, Словеније и Републике Српске.
Ове године на “Колу Срема” наступају фолклорни ансамбли и културно-уметничка друштва из: Пећинаца, Сремске Митровице, Купинова, Шида, Инђије, Врдника, Сремске Раче, Манђелоса, уз фолкорне ансамбле који географски припадају подручју Срема као што су Сурчин и Беочин. КУД “Доситеј Обрадовић” из Гргуреваца је већ познати домаћин манифестације.
У поподневним часовима биће одржано и представљање удружења жена под називом “Фрушкогорски етно фестивал 2016”. Ове године ће то бити удружења из Манђелоса, Бешенова, Стејановаца, Шашинаца, Лаћарка, Мартинаца, Кузмина, Чалме, Деча, Лежимира, Раковца и Бачког Моноштора, а програм обухвата етно поставку, као и излагање и продају њихових производа.
Манифестација “Коло Срема” замишљена је и организована са намером да окупља омладинске фолклорне ансамбле са територије Срема, који би у нетакмичарским наступима показали део свог умећа. Поред друштава из Срема, обично је позивано и по једно друштво изван територије Срема. Посебна вредност ове манифестације је у учешћу свих етничких заједница са територије Срема.
Прво Коло Срема је одржано у рано пролеће 1979. године у сали Дома културе у Гргуревцима. Настављено је да се одржава сваке наредне године, с тим што је постепено померано време одржавања у топлије доба године. Непрекидно је одржавано до 1990. године.

Распоред догађаја за Коло Срема 2016:
09:00 часова:
- Турнир у малом фудбалу
- Котлићијада
14:00 часова:
- Фрушкогорски етно фестивал
- Дефиле фијакера
15:00 часова:
- Ловачка шицара
16:00 часова:
- Дочек фолклорних ансамбала и гостију и њихов смештај
18:00 часова:
- Свечани дефиле учесника ревије
19:00 часова:
- Послужење свих учесника Кола Срема и гостију спремљеним сремским крофнама и домаћим колачима са Етно фестивал
20:00 часова:
- Отварање ревија фолклора И наступ учесника
22:00 часа:
- Свечано затварање ревије фолклоре (ватромет)
22:30 Подела диплома и захвалница и свечана вечера за све учеснике у Дому културе