Bostanijada-2016

Сезона привредно – туристичких манифестација увелико је у току широм Војводине. Међу њима је и “Бостанијада” у Шашинцима, најстарија тог типа код нас на којој се представлају сремске бостанџије и организују бројна такмичења у част бостана, по којем су Шашинчани некада давно били познати.

“Бостанијада”, манифестација којом се промовише квалитет бављења том граном повртарства, биће одржана 27. пут у селу Шашинци. У суботу ,16. јула, Шашинци познати по производњи лубеница, уприичиће ову традиционалну привредно-туристичку манифестацију и угостити сваког добронамерника који тога дана дође у њихово село.

То је манифестација која спада међу најстарије у земљи и одржава се више од две деценије у организацији Месне заједнице Шашинци. Организацији су се ове године придружили и КК Падок и Удружење жена Десанка Максимовић. И ове године осмислили су занимљив програм. У 14 часова планирано је отварање Бостанијаде,а сат касније посетиоци ће моћи да погледају поставку “Етно столова” и упознају се са сремском традицијом. Потом следи почетак кувања традиционалне делиције овог краја – бећар паприкаша, а док се храна крчка од 16 часова планирана је парада коњских запрега. Од 18 часова почиње избор најтеже лубенице, најтеже диње и такмичење у брзом једењу лубеница. Од 19 часова на програм су такмичења у пуцању бичем, најгласнијој клепетуши, најбољем фењеру од бундеве, најбољем старом колачу и најбољој колиби. Од 21 час уследиће културно забавни програм и вечера, а потом рок концерт.

Шашинци су у старој Југославији имали примат у производњи бостана, али то одавно више нису, јер су предност дали другим културама. Традицију манифестације, међутим, и даље настављају да негују,а на посетиоцима је да дођу и уживају. Лубеница има срце, а имају га и Шашинчани, и то велико, да у њега сместе све оне који већ безмало три деценије деценије посећују ово сремско село и ову занимљиву манифестацију.