Leget-2016

Годишњица Легетске битке биће обележена у суботу 3. септембра на пољу Легет надомак Сремске Митровице. Програм почиње у 11 часова полагањем венаца на спомен обележје, а у наставку ће бити приређен богат културно-уметнички програм.

Парастос, којим почиње обележавање годишњице, служиће свештеници Архијерејског намесништва сремскомитровачког. После парастоса, традиционално се одржава пригодан програм. Он почиње извођењем одломка из представе “Отаџбино ту сам” редитеља Момира Моше Брадића, иначе текст сачуваног писма Михаила Недића од 19. септембра 1914. године упућено брату Милошу Недићу у Велику дренову. Текст ће говорити Немања Марковић из Велике Дренове. Потом следе: “Тимочани” аутора Јована Удицког које ће да говори Никола Станковић, потом следи историјски говор у извођењу Александра Крстајића, затим “Уста пуна земље” аутора Танасија Младеновића у извођењу Јелене Томић и наступ Етно групе ”Српски дом” са нумерама “Говори Господе”, “Везак је везла Дева Марија” и “Маријо ћеро мори”. Вође ове групе је Валентина Тадић.
У име представника локалне самоуправе обратиће се и положити венац Зоран Мишчевић, заменик начелника Градске управе за културу, спорт и омладину.
Венац у реку Саву ће да положи Драгољуб Јуришић председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године. Куриозитет је што ће венац у реку ове године бити положен из чамца који датира из 1914. године, а који су пронашли и оспособили чланови Удружења “Жуте фоке” из Сремске Митровице, који ће и довести чамац тога дана.
“Легетски марш” организују чланови Свебор дружине “Свети Димитрије” из Сремске Митровице, под слоганом – Сваки корак је само знамен да се смртник бесмртности диви. Марш почиње у седам, а учесници на Поље Легет стижу нешто пре 11 часова. Поред организатора у Маршу учествују и представници Града Сремска Митровица и “Церског” и “Колубарског марша”.
Организатори обележавања су: Град Сремска Митровица, Српска православна црквена општина, МЗ Шашинци, Центар за културу Сирмиумарт, Свебор и Друштво за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године.
Иначе, Легетска битка одиграла се између српске и аустроугарске војске 1914. године за време Првог светског рата у којој је страдало више од 6000 бораца Тимочке дивизије.