ptice

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије и Специјални резерват природе ”Засавица” ове године заједно учествују у организацији Европског викенда посматрања птица. Рана јесен је време када многе птице крећу на сеобу, па је у различитим крајевима Европе и света могуће видети велики број врста птица, од којих се неке окупљају у спектакуларном броју на традиционалним одмориштима.

Сваке године, током првог викенда октобра, милиони посматрача птица из Европе и целог света одлазе у природу како би уживали у праћењу глобалног феномена сеобе птица.

Ове године, Европски викенд посматрања птица одиграо се у резервату Засавица, а циљ овог масовног изласка у природу јесте популаризација посматрања “обичних” и “необичних” птица, праћење њихове епске сеобе и уживање у боравку у природи.

Поред тога, идеја манифестације је да се људима укаже на потребу заштите све угроженијих птица и њихових станишта. Све птице се бележе, а подаци се шаљу Међународној организацији BirdLife International која објављује резултате посматрања неколико Дана након манифестације.