Kobasicijada

Сремски свињокољ и кобасицијада се одржавају сваке године, други викенд у месецу фебруару. Шид се налази у Срему (то је област у Војводини по којој је ова манифестација и добила име). Налази се на обронцима Фрушке Горе, првог и најстаријег Националног парка у Србији. Шид једним делом припада такозваном „винском Срему“ са познатим произвођачима вина, а једним делом припада и такозваном „свињском Срему“ у којем је развијено свињогојство.

Традиција Сремског свињокоља и кобасицијаде

Прва кобасицијада организована је 1996.године, а учесници су се такмичили у дисциплини „најбоља сува домаћа кобасица“. Почев од 2005. године организатор је ову манифестацију проширио, тако да траје два дана. У програм је уврштен и свињокољ. То је такмичење у клању свиња и брзој обради меса које се организује првог дана, а други дан је остао традиционално за такмичење у изради најбоље суве домаће кобасице. Екипе за обраду меса сачињавају три члана, с тим да у такмичењу узимају учешће екипе из Србије и иностранства па је такмичење и међународног карактера. Садашњи рекорд у клању и брзој обради меса је 9 минута и 15 секунди. Толико времена је потребно да екипа обради месо једног бравца и напуни прву кобасицу. Вероватно то представља и рекорд за Гинисову књигу рекорда.

Програм манифестације:
Субота 11.02.2012.
Помоћни терен ФК „Једнота“ улица Саве Шумановића

11h- почетак манифестације
12h- такмичење у брзом клању и преради меса
13h- такмичење у брзом једењу кобасица
14h- такмичење у прављењу кобасица
(котизација 1500,00дин. Организатор обезбеђује 5кг меса и црева; екипу сачињава 5 чланова. Екипа са собом доноси машину за млети месо, ручни топ за пуњење кобасица и зачине по завршетку екипа пржи 15цм кобасице и даје жирију на оцењивање; време трајања 2х)

16h- проглашење победника у све 3 категорије

-штандови за продају величине 3мx3м- цена 2000,00дин

Недеља 12.02.2012
Сала словачког дома улица Светог Саве 76

9h-13h- пријем узорака суве сремске кобасице у танким цревима
13h- оцењивање узорака
19h- забавни програм са свечаном свињокољском вечером и проглашење победника у сувим сремским кобасицама

Улаз 600,00 дин

Контакт:
Тел. 022 712 854
Моб.тел. + 381 63 556 180
64 247 8002