Rismki-vasarNIS

Бројним програмима, који су новина у овогодишњој прослави градске славе Свети цар Константин и царица Јелена , организатор –град Ниш и градске институције из области културе и туризма, потрудили се да дочарају дух античког Наиссуса и представе дух данашњег, модерног Ниша.

Прослава је започела„царском поворком“ , коју су чинили костимирани џокеји на коњима и поворка „Римљана и Римљанки“, који су пратили двоколицу са „царом Константином“. Поворка је прошла градом од Градског поља до Београдске капије у Тврђави обележавајући почетак прославе и позивајући становнике Ниша и њихове госте да дођу у Тврђаву и уживају у програмима прославе градске славе.

Свечано отварање на Београдској капији почело је обраћањем „цара Константина“ својим суграђанима, у извођењу глумца Народног позоришта Александра Крстића, и наставило се наступима Академског хора и Милоша Вукотића и плесног ансамбла „Сwинг „ са „Античким плесом“.

На „Римском вашару“ своје производе изложили су произвођачи сувенира, винари и старе занатлије, а гости града-представници античких градова из Србије и региона представли су своје античко благо (Пловдив – Бугарска, Птуј – Словенија, Фелиx Ромулиана-Зајечар, Вимниацијум-Пожаревац, Сингидунум-Београд, Сирмиум-Сремска Митровица).