SajamBastina

Трећи по реду Међународни сајам конзервације и рестаурације културне баштине – „БАШТИНА 2012“ отворен је у Царској палати у Сремској Митровици, а Сајам ће трајати од четвртка 25. до суботе 27. октобра.

Сајам организује Културни форум у сарадњи са Покрајинским заводом за зашиту споменика културе, Заводом за заштиту споменика културе Сремска Митровица, Музејом Срема и Историјским архивом “Срем”. Сајам се већ традиционално трећу годину одржава под покровитељством Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра ИИ Карађорђевића.

Заштита споменика културе веома је сложен и одговоран задатак који се не састоји само од чишћења, конзервације и рестаурације, већ подразумева и предузимање мера да се смање, па чак и спрече њихова будућа оштећења или пропадања под утицајем штетних фактора.

Циљ сајма је да скрене пажњу домаћој и међународњ јавности на стање културне баштине у Војводини и Србији и неопходности подизања свести о потреби њене заштите како би је сачували за будуће генерације, као и да се припремимо за коришћење фондова Европске уније за заштиту културне баштине.

Такође, посетиоцима је омогућен приступ практичним демонстрацијама и презентацијама како би се могли упознати са многим традиционалним материјалима и технологијама које се користе у конзервацији и рестаурацији, као и оним потпуно новим.

Сајам је намењен научницима и стручњацима из области заштите културних добара, историје уметности, архитектуре, урбанизма, просторног планирања, економије, маркетинга, туризма и других научних области, конзерваторима, рестаураторима, археолозима, представницима државних институција, локалних управа и самоуправа, произвођачима грађевинског материјала и средстава за заштиту, фондацијама, потенцијалним инвенститорима, али и власницима двораца и старих зграда.

Сајам обухвата области технологије и технике за рестаурацију, материјале за рестаурацију и хемијске производе, опрему и алате за конзервацију, материјале за обнову, инвентарске методе, архивску грађу, истраживачке студије и иновације, заштиту историјских објеката, рестаурацију вртова, занате, публикације и специјализоване часописе, тематске изложбе…

На Сајму ће бити организоване пословне и стручне активности: Округли сто “Савремене технологије и решења у заштити архивске грађе”, промоција културне баштине града партнера, као и промоције, презентације, предавања, филмови.

Улаз на Сајам “Баштина 2012” је слободан, а радно време Сајма током три дана је од 10 до 19 часова.