ZlatniDaniVina

Sremska Mitrovica – Internacionalna vinska svečanost “Zlatni dan vina MMXIII” tradicionalno se održava u Sremskoj Mitrovici, u Carskoj palati Sirmium, u subotu, 17. avgusta, sa početkom u 20 časova. U čast imperatora Marka Aurelija Proba, svake godine u Carskoj palati Sirmiuma, održava se Internacionalna vinska svečanost „Zlatni dan vina“.

Internacionalna vinska svečanost „Zlatni dan vina“ održava se na preobraženje, 19. avgusta, na dan rođenja imperatora Proba, Važno je napomenuti da na taj dan vinogradari ulaze u vinograd, međutim ove godine svečanost se održava nešto ranije, u subotu, 17. avgusta.

U Sirmiumu, u Carskoj palati, ugošćeni su mnogi vinari na degustacijama, ali godišnja kruna rada Udruženja poštovalaca vina „Marcus Aurelius Probus“ je svečanost „Zlatni dan vina“, gde Mitrovčani i gosti iz zemlje i sveta degustiraju najbolja vina koja izlagači imaju u ponudi.

Ove godine predstaviće se oko 30 vinarija, a vinari pristižu iz raznih krajeva: Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Italija, Slovačka, Španija…
Pored vanredno raznovrsne ponude vina posetioci imaju priliku da se bliže upoznaju sa kulturnim nasleđem i stvaralaštvom Mitrovice, gde će svoje radove izložiti Dragan Martinović, Miroslav Munižaba, slikari Ulice slikara i mnogi drugi prijatelji Udruženja. Ove godine Udurženje je ostvarilo saradnju i sa mitrovačkom Muzičkom školom „Petar Krančević“, čiji će najbolji učenici učestvovati u svečanom programu.

Ovogodišnju svečanost otvoriće Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević. Kraljevska porodica se sa zadovoljstvom odazvala pozivu predsednika Udruženja „Marcus Aurelius Probus“. Princeza Katarina i princ Filip, sa Prestolonaslednikom obići će štandove i degustirati vino nakon otvaranja svečanosti.

Kroz Carsku palatu za vreme svečanosti prođe između od tri do četiri hiljade ljudi, koji za simboličnu sumu novca kupuju vinsku čašu umesto ulaznice. Nakon toga, u prilici su da degustiraju preko 100 vrsta vina, uživajući u izložbi slika i muzici. Ne propustite jedinstvenu priliku da degustirate vino u dnevnoj sobi sirmiumskih imperatora!

Inspiracija za svečanost bio je imperator Marko Aurelije Prob, koji je vladaoSirmiumom pre 1730 godina, jednim od četiri carska grada tetrarhije Rimskog carstva. Iako ne beše od visokog roda, to mu nije smetalo da se istakne kao izvanredan vojni zapovednik i strateg. Bez obzira na blistavu vojnu karijeru, njegova zadužbina svetu je uvođenje jedne nove poljoprivredne kulture u kontinentalni deo Evrope – vinove loze.

Probovi vojnici su za vreme mira popravljali puteve i tvrđave, gradili hramove, radili na regulisanju rečnih tokova, isušivanju močvara… Ali za nas, najvažnije je da su sadili vinograde širom Galije, Panonije i Mezije, do danas sačuvane i poznate kao rajnsko i sremsko-fruškogorsko, odnosno smederevsko vinogorje.

U Rimskom carstvu privilegiju proizvodnje vina imala je današnja Italija, a bilo je uvoženo i iz Grčke. Ostale zemlje, provincije i kolonije, nisu imale razvijenu poljoprivredu, pogotovo vinarstvo. Prob je sve to promenio, tako što je u kontinentalni deo Evrope doneo biljku koja je do tada rasla samo na Mediteranu, oduzevši mediteranskim zemljama monopol nad proizvodnjom grožđa i vina. Po legendi, prvi čokoti zasađeni na brdu Alma mons (u prevodu Blagorodno brdo), u blizini Sirmiuma (kod sela Šuljam). Patriciji su smatrali da je pivo za proste seljane, a vino i medovina za plebejce. Prob je vino učinio dostupno svima, bez obzira na položaj i stalež.

Pozivamo vas da posetite Sremsku Mitrovicu 17. avgusta i uveličate sjaj ove svečanosti. Vrata Carske palate se otvaraju u 20 časova.

Izvor vesti – Sirmiuminfo