ZlatniDaniVina

Сремска Митровица – Интернационална винска свечаност “Златни дан вина MMXIII” традиционално се одржава у Сремској Митровици, у Царској палати Сирмиум, у суботу, 17. августа, са почетком у 20 часова. У част императора Марка Аурелија Проба, сваке године у Царској палати Сирмиума, одржава се Интернационална винска свечаност „Златни дан вина“.

Интернационална винска свечаност „Златни дан вина“ одржава се на преображење, 19. августа, на дан рођења императора Проба, Важно је напоменути да на тај дан виноградари улазе у виноград, међутим ове године свечаност се одржава нешто раније, у суботу, 17. августа.

У Сирмиуму, у Царској палати, угошћени су многи винари на дегустацијама, али годишња круна рада Удружења поштовалаца вина „Марцус Аурелиус Пробус“ је свечаност „Златни дан вина“, где Митровчани и гости из земље и света дегустирају најбоља вина која излагачи имају у понуди.

Ове године представиће се око 30 винарија, а винари пристижу из разних крајева: Црна Гора, Хрватска, Македонија, Босна и Херцеговина, Мађарска, Италија, Словачка, Шпанија…
Поред ванредно разноврсне понуде вина посетиоци имају прилику да се ближе упознају са културним наслеђем и стваралаштвом Митровице, где ће своје радове изложити Драган Мартиновић, Мирослав Мунижаба, сликари Улице сликара и многи други пријатељи Удружења. Ове године Удуржење је остварило сарадњу и са митровачком Музичком школом „Петар Кранчевић“, чији ће најбољи ученици учествовати у свечаном програму.

Овогодишњу свечаност отвориће Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II Карађорђевић. Краљевска породица се са задовољством одазвала позиву председника Удружења „Марцус Аурелиус Пробус“. Принцеза Катарина и принц Филип, са Престолонаследником обићи ће штандове и дегустирати вино након отварања свечаности.

Кроз Царску палату за време свечаности прође између од три до четири хиљаде људи, који за симболичну суму новца купују винску чашу уместо улазнице. Након тога, у прилици су да дегустирају преко 100 врста вина, уживајући у изложби слика и музици. Не пропустите јединствену прилику да дегустирате вино у дневној соби сирмиумских императора!

Инспирација за свечаност био је император Марко Аурелије Проб, који је владаоСирмиумом пре 1730 година, једним од четири царска града тетрархије Римског царства. Иако не беше од високог рода, то му није сметало да се истакне као изванредан војни заповедник и стратег. Без обзира на блиставу војну каријеру, његова задужбина свету је увођење једне нове пољопривредне културе у континентални део Европе – винове лозе.

Пробови војници су за време мира поправљали путеве и тврђаве, градили храмове, радили на регулисању речних токова, исушивању мочвара… Али за нас, најважније је да су садили винограде широм Галије, Паноније и Мезије, до данас сачуване и познате као рајнско и сремско-фрушкогорско, односно смедеревско виногорје.

У Римском царству привилегију производње вина имала је данашња Италија, а било је увожено и из Грчке. Остале земље, провинције и колоније, нису имале развијену пољопривреду, поготово винарство. Проб је све то променио, тако што је у континентални део Европе донео биљку која је до тада расла само на Медитерану, одузевши медитеранским земљама монопол над производњом грожђа и вина. По легенди, први чокоти засађени на брду Алма монс (у преводу Благородно брдо), у близини Сирмиума (код села Шуљам). Патрицији су сматрали да је пиво за просте сељане, а вино и медовина за плебејце. Проб је вино учинио доступно свима, без обзира на положај и сталеж.

Позивамо вас да посетите Сремску Митровицу 17. августа и увеличате сјај ове свечаности. Врата Царске палате се отварају у 20 часова.

Извор вести – Сирмиуминфо