DecenijaSremFolkFesta

Сремска Митровица – Припреме за X по реду међународни фестивал фолклора „Срем Фолк Фест“ су у току, а ове године ће се, према речима организатора, бројним посетиоцима представити 17 фолклорних ансамбала из 14 земаља и преко 600 учесника.

Овај традиционални и један од највећих фолклорних фестивала на Балкану почиње 9. августа, а трајаће до 12. августа. Као и претходних година, главни простор Фестивала биће Житни трг у Сремској Митровици, а ове године се обележава и прва деценија Фестивала.

У организацији митровачког Центра за културу „Сирмиумарт“, а под покровитељством града Сремска Митровица и Одељења за друштвене делатности општине Рума, овогодишњи „Срем Фолк Фест“ броји 17 ансамбала из 14 земаља, са преко 600 учесника. Учесници овогодишњег Фестивала долазе из Јужне Америке, Африке, Азије и Европе, који ће током четири дана Фестивала наступати неколико пута. Поред Сремске Митровице, ансамбле ће угостити Рума и Обреновац. Уместо аматерских фолклорних ансамбала на овогодишњем „Срем Фолк Фесту“ наступаће и професионални ансамбл „Тракија“ из Бугарске.

На дан свечаног отварања десетог по реду „Срем Фолк Феста“, 9. августа, наступиће ансамбли из седам земаља, уз бројне домаће ансамбле. За друго и треће вече Фестивала планирани су наступи ансамбала смештених у Руми и Обреновцу, док ће последње вече својим дужим извођењем затворити ансамбл „Тракија“ из Бугарске.

Организатори Фестивала обећавају један нови програм, уз најлепше игре света, најразличитије ношње и културе, али и незаборавна четири дана митровачкој публици.

Извор вести – Сирмиуминфо.