MilanskiEdiktNaslovna

Обележавање 1700 година од доношења Миланског едикта велики свехришћански догађај који се обележава и у Сремској Митровици. Поред Ниша и Београда, некадашњем Сирмиуму, граду у којем је цар Константин столовао 541 дан, указана је част да једна од централних манифестација буде баш у њему.

За ову свечаност, заједно су се током целе године припремали Град Сремска Митровица и његове институције, међу којима Завод за заштиту споменика културе, Туристичка организација Града Сремска Митровица, Српска православна црква. Уз подршку покрајинске Владе и ресорног покрајинског Секретаријата урађен је велики посао, а културни програм је, током два дана обележавања, био веома разноврстан.

Сви догађаји у претходном периоду били су организовани у знаку и духу Миланског едикта, уз издавање персонализоване поштанске маркице, а централна манифестација је била прилика да се сви потенцијали, богатство, култура, традиција и наслеђе царског града обједине и представе и презентују посетиоцима. Српска православна црква, а тиме и Епархија сремска, придружила се обележавању овог значајног хришћанског догађаја. На нивоу сремске епархије одржана је литургија и литија у Сремској Митровици. Његова светост патријарх српски господин Иринеј и Његово преосвештенство епископ сремски Василије служили су архијерејску литургију, након чега је уследила свечана литија митровачким улицама. Том приликом патријарх српски Иринеј изразио је задовољство успехом који је постигнут пројектом обележавања Миланског едикта, истакавши да је порука хришћанске љубави и слоге на прави начин послата у свет.

Према речима митровачког градоначелника Бранислава Недимовића пре 1700 година овде су људи живели и сањали да слободно проповедају своју веру, да живе слободно и да верују у оно што мисле да је најбоље. – Њима је то дала љубав, њима је то дала вера и нада да ће једног дана њихови следбеници то моћи да чине. Кроз Сремску Митровицу су током 1700 година, протутњале многе војске, многи су владари били овде. Овај град је био паљен и разаран, али је исто тако био грађен. Све то се дешавало из једног простог разлога – зато што су увек постојале вера и нада за боље, и љубав која даје своје плодове. У име вере и наде, за боље време сваког од нас, за сваког нашег потомка, у име љубави која носи плодове, нека овај град живи вечно и нека живи ова вера, рекао је митровачки градоначелник приликом обраћања присутнима на свечаности. Програм обележавања 17 векова Миланског едикта трајао је током два дана, у суботу и недељу, 21. и 22. септембра. Повом прославе Миланског едикта отворена је изложба у Музеју Срема, а у Позоришту “Добрица Милутиновић” изведена је представа “Константин знамење анђела” Народног позоришта из Ниша.

Другог дана обележавања уприличен је пригодан културни програм и у Царској палати, где је цар Константин столовао и прославио 15 година владавине.

 

 

Уз пројекцију кратког филма, обилазак ископина и мозаика, посетиоци су имали прилику да осете дух античког времена у виду уметничког програма. Уз пропратни програм у градском парку, штандове установа и удружења грађана са промотивним материјалом свечано је обележен је овај велики свехришћански догађај. Ову значајну манифестацију подржала је и митровачка Канцеларија за младе, чији су волонтери посетиоцима делили промотивни материјал и придружили се промоцији потенцијала и културног богатства Митровице.

У завршници свечаности поводом 17 векова Миланског едикта одржан је велики концерт групе “Легенде” на градском тргу, а најлепше песме ових познатих извођача певао је цео град.