Mozaici

Представници америчке амбасаде, у присуству представника локалне самоуправе и стручњака републичког и сремскомитровачког Завода за заштиту споменика културе, обишли су радове на рестаурацији античких мозаика у просторијама Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици, једног од највећих и најзначајнијих пројеката из ове облсати у земљи.

Рестаурацију мозаика успешно врше стручњаци из Завода за заштиту споменика културе Републике Србије, у сарадњи са стручњацима Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица.

Истичући одличну сарадњу између Србије и Америке када су пројекти овакве врсте у питању, Мајкл Вернер, амерички археолог рекао је да је презадовољан досадашњим радовима на рестаурацији мозаика, као и то да ће се и у будућности издвојати значајна новчана средства за овакве пројекте из Фонда амбасаде за очување културног наслеђа.

Према речима директора Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица Љубише Шулаје, радови теку по плану и ускоро ће бити омогућено окретање мозаика на лице, док се завршетак свих радова очекује у другој половини 2014. године. – Велика је част добити поверење од стране америчке амбасаде за доделу новчаних средстава да се открију мозаици и да се приступи њиховој рестаурацији, рекао је Шулаја додавши да, након ових, следе радови и на осталим подним мозаицима.

Почетком септембра 2013. године, амбасадор САД-а у Србији Мајкл Кирби потписао је са митровачким Заводом за заштиту споменика културе споразум о донацији вредној 73.000 долара, намењеној рестаурацији античких мозаика у Царској палати у Сремској Митровици.

Мозаици су од 1976. године били затворени у депоима Музеја и Завода за заштиту споменика културе, а захваљујући донацији америчке амбасаде, радови на рестаурацији успешно се врше већ двадесетак дана.