Mozaik160

Фонд амбасадора Сједињених Америчких држава и Министарсво културе Владе Републике Србије обезбедили су средства за реализацију великог пројекта рестаурације римских мозаика, а завршетак прве фазе био је повод посете амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији Мајкла Кирбија Сремској Митровици и Царској палати.

Званичници су прво посетили Конзерваторску радионицу римских мозаика у Заводу за заштиту споменика културе Сремска Митровица, где су имали прилику да виде делове римских мозаика на којима се врше радови. Директор Завода Љубиша Шулаја поздравио је госте и представнике медија, а главни конзерватор Владимир Булајић са сремскомитровачким колегама конзерваторима – асистентима, Дуњом Пејовић и Здравком Тривићем, говорио је о конзерваторским техникама које се примењују на римским мозаицима. Сирмијумска мозаичка конзерваторска радионица је настала као резултат финансирања Пројекта од стране Амбасадоровог фонда за очување културног наслеђа и српског Министраства културе и наставиће да ради са стручно обученим особљем као сталан центар за очување културног наслеђа.

У Царској палати су се на лицу места могли да виде резултати радова који су изведени на рестаурираним мозаицима резиденцијалне просторије палате. Та просторија представљала је део приватних, породичних одаја, које су користили римски императори, као што су Диоклецијан и Константин, за које је научно потврђено да су проводили значајан део времена у царској палати Сирмијума. То је време касне антике када цареви владају Римским царством баш из Сирмиујума. Геометријски мозаик из четвртог века је рестауриран у оригиналан облик, као мозаичка површина у резиденцијалној просторији, заједно са обновљеном фонтаном, како би што приближније дочарали римску унутрашњу декорацију тог простора. Мозаик из ранијег периода, са представом бога Меркура, који су археолози открили испод нивоа геометријског мозаика, рестауриран је и изложен на зиду објекта који наткрива археолошко налазиште, у непосредној близини резиденцијалне просторије. Мозаик са представом паганског бога Меркура, римског бога трговине, који датира из касног трећег века нове ере, у време када император Диоклецијан гради палату, представља једини фигурални мозаик који је откривен на локалитету. Ово је први пут да се у Србији примењују савремене технике конзервације и презентације на самом римском локалитету. Ове технике омогућавају висок степен аутентичности оригиналног контекста декоративних елемената царске палате. Мозаици који су данас представљени само су мали део од око 350 квадратних метара мозаичких површина откривених на налазишту.

Мозаици царске палате у Сремској Митровици представљају једну од најбоље очуваних колекција за проучавање уметности унутрашње декорације на Балкану из времена касне антике. Рестаурација и презентација два мозаика резиденцијалних просторија палате уводе нас у другу фазу Пројекта презентације Царске палате: постепену рестаурацију осталих мозаичких површина, оних који се налазе на самом локалитету и мозаика који су пронађени и подигнути током археолошких истраживања која су претходила изградњи објекта за наткривање локалитета, а који ће бити изложени на зидовима попут мозаика са представом Меркура. Подсећања ради, прва фаза пројекта презентације Царске палате биле је изградња објекта за  наткривање и центра за посетиоце, која је завршена у децембру 2009. године и сада штити остатке палате. Пројекат очувања и заштите локалитета је износио 1.2 милиона евра који је у потпуности финансиран од стране Републике Србије и резултат је подршке и сарадње српског Министарсва културе и тадашњег Министарства економије и регионалног развоја Владе Републике Србије.

Поред амбасадрора Кирбија Царску палату су обишли и амерички аташе за кулуру Дреw Гиблин, директор Републичког завода за заштиту споменика културе Београд Мирјана Андрић, научни сарадник на пројекту професор Мицхаел Wернер (Университy ат Албанy), заменкик градоначелника Сремске Митровице Томислав Јанковић и градоначелник Бранислав Недимовић.

Још једна од вредности Програма конзервације мозаика Сирмијума у 2014. години било је стручно усавршавање две америче студенткиње са државног њујоршког Универзитета у Албанију, прва такве врсте у Србији. Студенткиње су стекле практично искуство у рестаурацији мозаика Царске палате Сирмијума, под руководством професионалних конзерватора  Републичког завода за заштиту споменика културе Београд.

То усавршавање резултат је билатералног споразума између Универзитета у Албанију- Државног универзитета у Њујорку и Републичког завода за заштиту споменика културе Београд. Америчке студенткиње радиле су упоредо са  сремскомитривачким конзерваторима-асистентима. Њихов боравак у Сремској Митровици реализован је под покровитељством Града Сремска Митровица, који је подржао градоначелник Бранислав Недимовић.

Пројекат конзерваторско-рестаураторских радова на мозаицима Царске палате Сирмијум суфинансиран је грантовима Амбасадоровог фонда преко америчке амбасаде у Београду и Министарства културе Владе Републике Србије. До сада, укупан износ средстава издвојених за финансирање пројекта износи 176.657 америчких долара.

Одговорност за реализацију пројекта носили су Републички завод Београд и Завод за заштитту споменика културе Сремска Митровица уз подршку и помоћ Града Сремска Митровица.