Trg Ćire Milekića 3, Sremska Mitrovica
Telephone number: 022 623 607, 621 130
Website:
www.biblioteke.org.rs

Biblioteka ,,Gligorije Vozarević’’ osnovana je na temeljima srpske građanske čitaonice iz 1886.godine.

Iako je rad čitaonice bio različitog intenziteta sa povremenim prekidima i teškoćama koje su i život i surovosti dva rata donosili, ona ostaje plemeniti početak i koren bibliotekarstva u gradu. U periodu posle drugog svetskog rada, osniva se narodna knjižnica i čitaonica “Prosveta” sa skromnim fondom od 2.015 knjiga. Razvoj grada i težnja ta novim sadžajima rada, uticaće i na razvoj biblioteke, koja 1969. godine ulazi u nove knjuge, knjigovescu i izdavaču Gligoriju Vozareviću rođenom u Ležimiru, selu kraj Sremske Mitrovice

Danas, biblioteka po svojoj razvijenosti i funkciji, predstavlja jednu od 30 regionalnih biblioteka u bibliotecko-informacionom sistemu Republike Srbije. Njenu unutrašnju organizaciju, koja sledi zakonske odredbe čine:

  • MATIČNO ODELJENJE od 6. juna 1994.godine. ovo odeljenje obavlja matičnu funkciju u opštinama Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova i Šid. U svojoj nadležnosti ima 6 narodnih, 32 osnovnoškolske, 12 srednjoškolskih i pet specijalnih biblioteka, u kojima radi 156 bibliotečkih radnika.
  • ODELJENJE ZA NABAVKU I OBRADU nabavlja i obrađuje knjige za sva odeljenja i ogranke. U odeljenju se izgrađuju centralni, autorski, stručni, predmetni i naslovni katalog.
  • ODELJENJE ZA ODRASLE raspolaže knjižnim fondom od 52453 knjige iz oblasti nauke, umetnosti i književnosti, 9 dnevnih novina i 4 časopisa koje koristi 4525 upisanih čitalaca. Oni mogu da prisustvuju književnim susretima, poteskim večerima, tribinama i izložbama u čitaonici odeljenja.
  • ČITAONICA SA STUČNOM LITERATUROM čitaocima daje na korišćenje u svom prostoru bogat fond od 6819 leksikona, enciklopedija, književnih kritika i 12 stručnih časopisa.
  • ZAVIČAJNA ZBIRKA čuva kulturnu baštinu naše opštine. Sakuplja i obrađuje svu knjižnu u neknjižnu građu, koja se svoji sadržajem, mestom izdanja ili autorstvom odnosi na teritoriju opštine.
  • DEČJE ODELJENJEpreko raznovrsnih oblika kulturno-vaspitnih aktivnosti i knjižnog fonda od 3551 knjiga i 6789 slikovnica kroz svet knjige i čitanja vodi decu od predškolskog uzrasta do završetka osnovne škole. U odeljenju, pored iznajmljivanja željene knjige oni mobu da učestvuju u takmičenjima u crtanju, recitovanju, pisanju, kvizovima, kreativnim radionicama ili prisustvuju književnim susretima.
  • OGRANCI u Bosutu, Jarku, Kuzminu, Martincima, Čalmi i Šašincima svojim knjižnim fondovima od 38456 knjiga i književnim programima zadovoljavaju potrebe za kulturom dece i meštana ovih sela.

RADNO VREME OD 08:00 DO 19:00 ČASOVA SUBOTOM OD 08:00 DO 12:00 ČASOVA