АДРЕСА: ТРГ ЋИРЕ МИЛЕКИЋА 2, 22000 СРЕМСКА МИТРОВИЦА
ТЕЛ: 022/615-115

Иако нема званичних доказа може се прилично сигурно утврдити да је на тлу Сремске Митровице било позоришног живота још у старо, римско доба. Зато се може рећи да је Позориште Добрица Милутиновић мада формирано тек после Другог светског рата настало на традицији позоришног живота Сремске Митровице старој више столећа и представља једну од најзначајнијих вредности грађанске културе друге половине XIX и прве половине XX века.

Позоришни живот у граду развијао се пре свега захваљујући утицају Српског народног позоришта из Новог Сада, мада су поред овог на позоришне прилике у граду посебно утицала позоришта из Хрватске, а нарочито Осјечко. Први познати траг аматерског позоришног живота у граду је из 1842. године. Тада је забележено да је у Митровици као једном од најразвијенијих средишта народног живота у Срему ,,театрално’’ друштво приказало комад Кнез Лазар. Такође су и револуционарни догадјаји 1848/49. године у Аустрији и скупљање помоћи за Србе из крајева пострадалих у сукобима били непосредан повод за обнову позоришног живота у граду.

Могло би се рећи да је позоришне тренутке у Сремској Митровици чинило осам основних токова:

  • представљање класицних и савремених драмских дела
  • савремене представе засноване на некласицним позоришним формама
  • приказивање дела која својим тоном репродукују средину, социјални и друштвени тренутак и хумор карактеристичан за локалну средину.
  • приказивање различитих позоришних форми у свим деловима земље и у иностранству
  • организовање гостовања представа других позоришта
  • организовање уличних представа по угледу на традиционална улична позоришта
  • сарадња са установама које се баве социјалним радом и бригом за децу, старе и хендикепиране
  • организовање гостовања и сопствена продукција представа за децу којима је главни циљ едукација и будење маште код деце наводећи их на самостално истраживање и учење

Позориште данас има и драмску школу -Позоришни клуб младих ,,Дуга’’ у коме се најмлађи друже и спремају за будуће велике улоге.
Позориште ,,Добрица Милутиновић’’ из Сремске Митровице поред сарадње коју има са позориштима и културним установама из земље сарађује и са институцијама које су својим деловањем отворене према свим видовима образовања и помоћи друштву у свим његовим сверама од екологије до заштите људских права. Примери за то су активно укљуцивање у акцију борбе против болести зависности представом ,,Billie Holiday’’ kao i organizovanje gostovanja predstave ,,Вирус’’ Звездара Театра из Београда, сценаристе и редитеља Синише Ковачевића, поводом Међународног дана борбе против AIDS-a.