Град Сирмијум, на месту где се данас налази Сремска Митровица, био је једна од престоница римског царства и спадао је у највеће метрополе свог времена.

Сирмијум, као насеље потиче још из прастарих келтских времена, а трагови насељавања потичу још од пре 7.000 година.

У време флавијске династије Сирмијум је стекао највиши градски ранг, постао је Цолониа Флавиа Сирмиенсиум. Најснажнија урбана експанзија почела је од краја III века и трајала је кроз читав IV и делимично V век. Познати римски писац из IV века Амијан Марцелин назива га славна и многољудна мајка градова.
Сремска Митровица је била један од највећих југословенских археолошких центара. Приликом археолошких истраживања Сирмијума поред Царске палате са римским циркусом, откривене су и друге монументалне јавне градјевине као што су тзв. ,,Лицинијеве терме’’, житница (horreum), трговачке и занатске четврти. Пронађене су луксузне градске виле, али и вишеспратне стамбене зграде, зване insulae, у којима је живело сиромашније становништво. Град је био заштићен моћним бедемима, а снабдевао се водом преко аквадукта са извора фрушкогорског потока Врањаша. Улице су имале портике, канализацију и биле су поплочане каменом. У граду је тада радила ковница новца, радионице за израду разних предмета од племенитих метала, стакла, керамике, а производиле су се и опеке.

Сирмијум је био једно од седишта раног хришћанства, али и место страдања хришћанских мученика. О овом сведоче остаци хришћанске базилике у самом центру града. На Житном тргу, на остацима занатске четврти из римског доба, сваке године – током јуна месеца одржава се фестивал беседништва, у спомен на античку славу овог града.

Контакт
Археолошки локалитет Царска палата Сирмијума

Адреса: Пиварска 2, Сремска Митровица, Србија
Телефон: +381/22 621-568
E-mail: office@carskapalata.rs
zzsksm@neobee.net

Homepage: www.carskapalata.rs
Визиторски центар је отворен свакога дана од 08-22 часа.
Водичка служба и сувенирница раде сваког дана од 09-17 часова.
Радно време водичке службе може се прилиагодити унапред најављеним већим групама посетилаца.
На локалитету су постављени итерпретативни панои, а водич кроз Царску палату укључен је у цену улазнице за индивидуалне посете.
Информације у вези посета и актуелних дешавања можете добити на број телефона: 022/621-568

 

Предстојеће активности
Током јуна месеца планирана су следећа дешавања:

  1. Званична промоција сајта царске палате;
  2. Представљање макете идеалне реконструкције античког Сирмијума;
  3. Изложба античког накита у организацији Републичког завода за заштиту споменика културе;
  4. У припреми је изложба фотографија Археолошко наслеђе Србије која ће се одржати током истог месеца;
  5. Промоција књиге Michael R. Werner-a, Imperial Palace Complex Sirmium, Сирмијум Комплекс Царске палате у издању Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица.