Ustanove kulture

Biblioteka „Gligorije Vozarević“

Biblioteka ,,Gligorije Vozarović’’

Pod imenom prvog srpskog knjižara

Biblioteka Gligorije Vozarević je kulturna ustanova velikog značaja u Sremskoj Mitrovici, osnovana je na temeljima srpske građanske čitaonice iz 1886. godine i jedna je od najstarijih biblioteka na području Srema. Predstavlja jednu od regionalnih biblioteka u bibliotečko informacionom sistemu Republike Srbije, a prema rešenju Ministarstva za kulturu obavlja matičnu funkciju za biblioteke Srema. Dobija ime po poznatom knjigovescu i izdavaču Glioriju Vozaroviću.

Pod imenom prvog srpskog knjižara

Biblioteka ,,Gligorije Vozarević’’ osnovana je na temeljima srpske građanske čitaonice iz 1886.godine.

Iako je rad čitaonice bio različitog intenziteta sa povremenim prekidima i teškoćama koje su i život i surovosti dva rata donosili, ona ostaje plemeniti početak i koren bibliotekarstva u gradu. U periodu posle drugog svetskog rada, osniva se narodna knjižnica i čitaonica “Prosveta” sa skromnim fondom od 2.015 knjiga. Razvoj grada i težnja ta novim sadžajima rada, uticaće i na razvoj biblioteke, koja 1969. godine ulazi u nove knjuge, knjigovescu i izdavaču Gligoriju Vozareviću rođenom u Ležimiru, selu kraj Sremske Mitrovice

Danas, biblioteka po svojoj razvijenosti i funkciji, predstavlja jednu od 30 regionalnih biblioteka u bibliotecko-informacionom sistemu Republike Srbije. Njenu unutrašnju organizaciju, koja sledi zakonske odredbe čine:

MATIČNO ODELJENJE od 6. juna 1994.godine. ovo odeljenje obavlja matičnu funkciju u opštinama Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova i Šid. U svojoj nadležnosti ima 6 narodnih, 32 osnovnoškolske, 12 srednjoškolskih i pet specijalnih biblioteka, u kojima radi 156 bibliotečkih radnika.

ODELJENJE ZA NABAVKU I OBRADU nabavlja i obrađuje knjige za sva odeljenja i ogranke. U odeljenju se izgrađuju centralni, autorski, stručni, predmetni i naslovni katalog.

ODELJENJE ZA ODRASLE raspolaže knjižnim fondom od 52453 knjige iz oblasti nauke, umetnosti i književnosti, 9 dnevnih novina i 4 časopisa koje koristi 4525 upisanih čitalaca. Oni mogu da prisustvuju književnim susretima, poteskim večerima, tribinama i izložbama u čitaonici odeljenja.

ČITAONICA SA STRUČNOM LITERATUROM čitaocima daje na korišćenje u svom prostoru bogat fond od 6819 leksikona, enciklopedija, književnih kritika i 12 stručnih časopisa.

ZAVIČAJNA ZBIRKA čuva kulturnu baštinu naše opštine. Sakuplja i obrađuje svu knjižnu u neknjižnu građu, koja se svoji sadržajem, mestom izdanja ili autorstvom odnosi na teritoriju opštine.

DEČJE ODELJENJE preko raznovrsnih oblika kulturno-vaspitnih aktivnosti i knjižnog fonda od 3551 knjiga i 6789 slikovnica kroz svet knjige i čitanja vodi decu od predškolskog uzrasta do završetka osnovne škole. U odeljenju, pored iznajmljivanja željene knjige oni mobu da učestvuju u takmičenjima u crtanju, recitovanju, pisanju, kvizovima, kreativnim radionicama ili prisustvuju književnim susretima.

OGRANCI u Bosutu, Jarku, Kuzminu, Martincima, Čalmi i Šašincima svojim knjižnim fondovima od 38456 knjiga i književnim programima zadovoljavaju potrebe za kulturom dece i meštana ovih sela.

Ustanove kulture

Sremska Mitrovica je zahvaljujući bogatoj istoriji ovog kraja budućim naraštajima ostavila dragocene spomenike, od kojih neki predstavljaju unikatni deo svetske kulturne baštine.
Muzej Srema

Muzej Srema

Zlatni avarski pojas, Sunčani sat, nebrojeni nalazi antičkog Sirmijuma na …

Poseta iz prve ruke

Valuta za plaćanje

All the lorem ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined chunks as necessary.

Dolazak u Srbiju

Consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical.

Komunikacija

Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose.

Udaljenosti

It was popularised in the 60s with the release of Letraset sheets containing lorem passages.