Regata2015

Naziv ovogodišnje Regate, koja je doplovila u Sremsku Mitrovicu, je “Regata Aleksandra Berića” u organizaciji ljudi iz tima regate “REKA” u saradnji sa Vojskom Republike Srbije, odnosno rečnom flotilom.

Sećanje na velikog heroja Drugog svetskog rata, oficira rečne flotile i zapovednika broda “Drava” poručnika Aleksandra Berića, neizbrisive su stranice naše istorije, a tim povodom, ovaj veliki jubilej, obeležava se Regatom u njegovu čast.

Ove godine navršava se tačno 100 godina od formiranja prve nacionalne Rečne flotile porinućem prvog srpskog ratnog broda, oklopljenog čamca “Jadar” na Savi, kod beogradske Čukarice.

Od Starih Banovaca na Dunavu do Sremske Mitrovice na Savi, regataši će ploviti ukupno 350 kilometara. Jedna od tačaka planirane za odmor i zaustavljanje je i Sremska Mitrovica.

Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica podržala je Regatu i priključila se organizaciji te bila domaćin upoznavanja sa gradom i okolinom. Na ovaj način nastavljena je saradnja sa Turističkom organizacijom Opštine Stara Pazova.

„Startovali smo u Starim Banovcima, posetili i upoznali Surčin, Boljevce, Hrtkovce, Rumu, Šabac, Obrenovac i evo nas kod vas u Sremskoj Mitrovici. Drago mi je da se Regati priključilo oko 150 učesnika, sa oko 50 plovila i da se sastajemo već treću godinu za redom.

Prve dve godine smo plovili Dunavom, a ove rekom Savom.Cilj nam je promovisanje nautičkog turizma, a ujedno i upoznavanjem sa svim onim što naša zemlja ima.“ rekla je Dragana Zorić direktor Turističke organizacije Opštine Stara Pazova.

„Bogato kulturno-istorijsko nasleđe, prirodne atraktivnosti i izuzetno povoljan geografski položaj omogućavaju razvoj različitih vidova turizma: kulturni, manifestacioni, sportski, izletnički, lovni, seoski i tranzitni turizam, a ovo je bila prilika da se uključimo i u promociju i razvojnautičkog turizma jer reka Sava jeste veliki potencijal. Nautički turizam je jedan od unosnijih oblika turizma za turistički receptivnu zemlju. Ujedno, shvatamo značaj saradnje među Turističkim organizacijama u okruženju i iskoristili smo priliku da ispromovišemo grad, a gosti su imali priliku i da posete veliku manifestaciju koja je u toku, Srem folk fest.“, dodala je Tatjana Poznić direktor Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica.

Učesnici Regate su zadovoljni i organizacijom i dosadašnjim tokom plovidbe.„ Ja sam Saša iz Novih Banovaca i drugu godinu učestvujem u Regati. Utisci od prošle godine su sjajni pa sam odlučio da i ove godine budem deo ove pozitivne priče. Tokom ovakvih plovidbi uvek ima novih izazova, uvek nešto novo naučim, stičem nove prijatelje…Naravno, ovako treniramo i sebe i plovila u nautičkom smislu.“, utisci su jednom od učesnika Regate.

Regata je startovala 8. avgusta i trajaće do 17. avgusta, odnosno, deset dana.