SaborStojanaCupica2015

Dvadeset treća svetkovina u slavu i čast vojvode Stojana Čupića, održana je u subotu, 05. Septembar 2015. godine u Salašu Noćajskom. Sabor je organizovala Mesna zajednica Salaš Noćajski i Grad Sremska Mitrovica. Organizacija Kulturno umetnički program pripala je Centru za kulturu „Sirmijumarta“ i Ustanova za negovanje kulture „Srem“. Sabor je otvario Zoran Miščević zamenik predsednika Skupštine Grada Sremska Mitrovica.

Program je otpočeo podizanjem zastave Sabora, polaganjem venaca na grob vojvode, parastosom vojvodi i junacima Prvog srpskog ustanka koji je služi arhijerej Nemanja Živković sa sveštenicima mačvanskog namesništva. Manifestaciju je ove godine ulepšala i povorka fijakera od centra sela do mesta održavanja Sabora.Na vreme hajduka podsetilo nas je nadmetanje mačvanskih momaka u Viteškim igrama, kako bi bio izabran vojvoda mačvanski. Ove godine je to Aleksandar Krajišnik, drugo mesto pripalo je Marku Markoviću, a treće mesto Nikoli Periću. Priznanja i nagrade im je uručio predsednik Mesne zajednice Dragoslav Čupić i Aleksandar Krstajić, glumac u liku Stojana Čupića. Posle toga je usedio kulturno-umetnički program koji je vodila Gordana Lukić podsetivši nas na tri velika ovogodišnja jubileja – 25 godina od podizanja spomenika vojvodi Stojanu Čupiću, 250 godina od rođenja vojvode Stojana Čupića i 200 godina od smrti vojvode Stojana Čupića. Program je otpočeo pevanjem himne koju je otpevala Jefimija Slavica Sredojević, a zbog ekstremno loših vremenskih prilika program je morao biti prekinut posle dodele priznanja pobednicima viteških igara.

Ipak, kako to u Mačvi obično biva, manifestacija je nastavljena bez obzira na loše vreme, pesmom i druženjem, kao kod pravih domaćina. U programu su učestvovali:Aleksandar Krstajić glumac Sirmijumarta, Jefimija Slavica Sredojević – vokalni solista i Duvački orkestar Centra za kulturu „Sirmijumart”.