SirmiumLUXverbi2015

Sremska Mitrovica –XXIV festival besedništva ,,SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIUM SVETLOST REČI’’ održan je u Sremskoj Mitrovici. To je najstariji i najeminentniji od svih mitrovačkih festivala.

Pobednici XXIV festivala besedništva po kategorijama su: Uroš Pavlov, Filozofski fakultet Novi Sad – autorska beseda, a njemu je pripala i nagrada Advokatske kancelarije Levajac; Mladen Stiković, Pravni fakultet Beograd – interpretacija i Đorđe Knežević Instituito oratoria Banja Luka – improvizacija.

Druge nagrade osvojili su: Luka Radovanović autorska beseda koji je dobio i nagradu Žirija publike, Nikola Stanković inetrepretacija i Stefan Dragićević improvizacija. Treće nagrade pripale su: Oliveri Ševo za autorsku besedu, Aniti Oganjanović za interpretaciju i Mini Kuzminac za improvizaciju.

Reč je o manifestaciji koja okuplja studente i učenike brojnih škola i fakulteta u zemlji, koji imaju besedništvo kao predmet, a ove godine se prijavilo 30 besednika. Festival lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada i neguje kulturu govora i izražavanja.

Besedničko sudsko veće radilo je u sastavu: prof. dr Vojislav Jelić dekan Filozofkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Tihomir Petrović, profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru, mr Zoran Levajac, advokat iz Sremske Mitrovice, Jasna Arbanas predsednica Odbora Festivala i Jovan K. Radunović počasni predsednik Odbora Festivala.

Festival besedništva 2015. godine zvanično je otvorio načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu Ilija Nedić rekaviši da ,,Besednike treba slušati. Njihove besede unose svetlost reči u naše živote i njihova svetlost može svima da učini život lepšim. Verujem u dela ali verujem i u reči, naročito u reči koje ovi mladi ljudi izriču’’

Festival besedništva osuđenih lica pod naslovom „Audiatur et altera pars – Neka se čuje i druga strana’’ prvi put je održan ove godine u Kazneno popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici. Nastao je po ugledu upravo na ovaj tradicionani mitrovački Festival. Zato su se u revijalnom delu ove godine pojavili i pobednici Festivala besedništva osuđenih lica, u dve kategorije: Nikola Soldatović ( kategorija A) i Dimitrije Mijić ( kategorija B).

U revijalnom delu Festivala učestvovao je i Veljko Bućković potpukovnik Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Himnu Festivala izvela je vokalna solistkinja Radiotelevizije Vojvodine, Aleksandra Padrov. U muzičkom delu programa nastupili su bariton Miloš Radović i Tamburaški orkestar „Zorule’’.

Festival je održan u Pozorištu „Dobrica Milutinović’’ u organizaciji Ustanove za negovanje kulture Srem, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, a uz pomoć ustanova kulture u gradu koji su deo tehničke realizacije ove manifestacije.

Manifestacija je i ove godine postigla svoj cilj, a to je negovanje retorike, odnosno besedništva. Nastupili su pravnici, dramski umetnici, studenti, srednjoškolci, svi oni koji su bili nadahnuti i neguju lepu reč.