Kolo-Srema-2016

Sremska Mitrovica – Revija folklora “Kolo Srema“ i ove godine se tradicionalno organizuje u Grgurevcima, u subotu, 11. juna, deseti put za redom, nastavljajući tradiciju iz osamdesetih godina kada je ova manifestacija u Grgurevcima organizovana ukupno 11 puta.
Letnja pozornica u Grgurevcima ponovo će biti okićena nošnjama, etno detaljima i tradicionalnom muzikom. I ove godine, u drugoj nedelji juna, održava se jedan od najvećih folklornih spektakala, koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika.
Pored smotre sremskih folklornih ansambala, u okviru “Kola Srema” tradicionalno će biti održani kotlićijada, turnir u fudbalu, defile fijakera i Fruškogorski etno festival.
Defile i predstavljanje folklornih ansambala planiran je za 18 časova, a u večernjim satima, tačnije od 20 časova, na letnjoj pozornici, predstaviće se kulturno-umetnička društva sa teritorije celog Srema, ali i iz Bačkog Monoštora i zemalja iz okruženja – Bugarske, Slovenije i Republike Srpske.
Ove godine na “Kolu Srema” nastupaju folklorni ansambli i kulturno-umetnička društva iz: Pećinaca, Sremske Mitrovice, Kupinova, Šida, Inđije, Vrdnika, Sremske Rače, Manđelosa, uz folkorne ansamble koji geografski pripadaju području Srema kao što su Surčin i Beočin. KUD “Dositej Obradović” iz Grgurevaca je već poznati domaćin manifestacije.
U popodnevnim časovima biće održano i predstavljanje udruženja žena pod nazivom “Fruškogorski etno festival 2016”. Ove godine će to biti udruženja iz Manđelosa, Bešenova, Stejanovaca, Šašinaca, Laćarka, Martinaca, Kuzmina, Čalme, Deča, Ležimira, Rakovca i Bačkog Monoštora, a program obuhvata etno postavku, kao i izlaganje i prodaju njihovih proizvoda.
Manifestacija “Kolo Srema” zamišljena je i organizovana sa namerom da okuplja omladinske folklorne ansamble sa teritorije Srema, koji bi u netakmičarskim nastupima pokazali deo svog umeća. Pored društava iz Srema, obično je pozivano i po jedno društvo izvan teritorije Srema. Posebna vrednost ove manifestacije je u učešću svih etničkih zajednica sa teritorije Srema.
Prvo Kolo Srema je održano u rano proleće 1979. godine u sali Doma kulture u Grgurevcima. Nastavljeno je da se održava svake naredne godine, s tim što je postepeno pomerano vreme održavanja u toplije doba godine. Neprekidno je održavano do 1990. godine.

Raspored događaja za Kolo Srema 2016:
09:00 časova:
- Turnir u malom fudbalu
- Kotlićijada
14:00 časova:
- Fruškogorski etno festival
- Defile fijakera
15:00 časova:
- Lovačka šicara
16:00 časova:
- Doček folklornih ansambala i gostiju i njihov smeštaj
18:00 časova:
- Svečani defile učesnika revije
19:00 časova:
- Posluženje svih učesnika Kola Srema i gostiju spremljenim sremskim krofnama i domaćim kolačima sa Etno festival
20:00 časova:
- Otvaranje revija folklora I nastup učesnika
22:00 časa:
- Svečano zatvaranje revije folklore (vatromet)
22:30 Podela diploma i zahvalnica i svečana večera za sve učesnike u Domu kulture