Bostanijada-2016

Sezona privredno – turističkih manifestacija uveliko je u toku širom Vojvodine. Među njima je i “Bostanijada” u Šašincima, najstarija tog tipa kod nas na kojoj se predstavlaju sremske bostandžije i organizuju brojna takmičenja u čast bostana, po kojem su Šašinčani nekada davno bili poznati.

“Bostanijada”, manifestacija kojom se promoviše kvalitet bavljenja tom granom povrtarstva, biće održana 27. put u selu Šašinci. U subotu ,16. jula, Šašinci poznati po proizvodnji lubenica, upriičiće ovu tradicionalnu privredno-turističku manifestaciju i ugostiti svakog dobronamernika koji toga dana dođe u njihovo selo.

To je manifestacija koja spada među najstarije u zemlji i održava se više od dve decenije u organizaciji Mesne zajednice Šašinci. Organizaciji su se ove godine pridružili i KK Padok i Udruženje žena Desanka Maksimović. I ove godine osmislili su zanimljiv program. U 14 časova planirano je otvaranje Bostanijade,a sat kasnije posetioci će moći da pogledaju postavku “Etno stolova” i upoznaju se sa sremskom tradicijom. Potom sledi početak kuvanja tradicionalne delicije ovog kraja – bećar paprikaša, a dok se hrana krčka od 16 časova planirana je parada konjskih zaprega. Od 18 časova počinje izbor najteže lubenice, najteže dinje i takmičenje u brzom jedenju lubenica. Od 19 časova na program su takmičenja u pucanju bičem, najglasnijoj klepetuši, najboljem fenjeru od bundeve, najboljem starom kolaču i najboljoj kolibi. Od 21 čas uslediće kulturno zabavni program i večera, a potom rok koncert.

Šašinci su u staroj Jugoslaviji imali primat u proizvodnji bostana, ali to odavno više nisu, jer su prednost dali drugim kulturama. Tradiciju manifestacije, međutim, i dalje nastavljaju da neguju,a na posetiocima je da dođu i uživaju. Lubenica ima srce, a imaju ga i Šašinčani, i to veliko, da u njega smeste sve one koji već bezmalo tri decenije decenije posećuju ovo sremsko selo i ovu zanimljivu manifestaciju.