Leget-2016

Godišnjica Legetske bitke biće obeležena u subotu 3. septembra na polju Leget nadomak Sremske Mitrovice. Program počinje u 11 časova polaganjem venaca na spomen obeležje, a u nastavku će biti priređen bogat kulturno-umetnički program.

Parastos, kojim počinje obeležavanje godišnjice, služiće sveštenici Arhijerejskog namesništva sremskomitrovačkog. Posle parastosa, tradicionalno se održava prigodan program. On počinje izvođenjem odlomka iz predstave “Otadžbino tu sam” reditelja Momira Moše Bradića, inače tekst sačuvanog pisma Mihaila Nedića od 19. septembra 1914. godine upućeno bratu Milošu Nediću u Veliku drenovu. Tekst će govoriti Nemanja Marković iz Velike Drenove. Potom slede: “Timočani” autora Jovana Udickog koje će da govori Nikola Stanković, potom sledi istorijski govor u izvođenju Aleksandra Krstajića, zatim “Usta puna zemlje” autora Tanasija Mladenovića u izvođenju Jelene Tomić i nastup Etno grupe ”Srpski dom” sa numerama “Govori Gospode”, “Vezak je vezla Deva Marija” i “Marijo ćero mori”. Vođe ove grupe je Valentina Tadić.
U ime predstavnika lokalne samouprave obratiće se i položiti venac Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu.
Venac u reku Savu će da položi Dragoljub Jurišić predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine. Kuriozitet je što će venac u reku ove godine biti položen iz čamca koji datira iz 1914. godine, a koji su pronašli i osposobili članovi Udruženja “Žute foke” iz Sremske Mitrovice, koji će i dovesti čamac toga dana.
“Legetski marš” organizuju članovi Svebor družine “Sveti Dimitrije” iz Sremske Mitrovice, pod sloganom – Svaki korak je samo znamen da se smrtnik besmrtnosti divi. Marš počinje u sedam, a učesnici na Polje Leget stižu nešto pre 11 časova. Pored organizatora u Maršu učestvuju i predstavnici Grada Sremska Mitrovica i “Cerskog” i “Kolubarskog marša”.
Organizatori obeležavanja su: Grad Sremska Mitrovica, Srpska pravoslavna crkvena opština, MZ Šašinci, Centar za kulturu Sirmiumart, Svebor i Društvo za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.
Inače, Legetska bitka odigrala se između srpske i austrougarske vojske 1914. godine za vreme Prvog svetskog rata u kojoj je stradalo više od 6000 boraca Timočke divizije.