ECP-Vest


Projekat „C via C – Povezivanje građana i gradova putem kulture za uključivi rast“ je bio odobren za sufinansiranje od Evropske Unije kroz progam Evropa za građane, mera 2.1. „bratimljenje gradova.“
Vrijednost EU sufinansiranje je 20.160,00 EUR. Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Varaždin (POU Varaždin), dok partneri su:
Ljudska univerza Ormož (LUO) iz Ormoža, Slovenije;
Ljudska univerza Ptuj (LUP) iz Ptuja, Slovenije;
Muramenti Nemzetiségi Területfejlesztési Társulás iz Tótszerdahely, Mađarske;

Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica iz Sremska Mitrovice, Srbije.
Glavni događaji su održani u Varaždinu, Hrvatska, od 10/04/2019 do 12/04/2019

10.04.2019. Partneri su organizovali prezentacije u Kino Gaj, koje su imali naglasak na aktivnostima koje promovišu kulutru svake regije u projektu, te istovremeno na aktivnostima koje promovišu Evropske vrednosti, od solidarnosti, interkulturalnog dialoga i volonterstva do multikulturalnosti u široj regiji. Uključene su i posebne prezentacije umetnosti, muzike i zanata iz Varaždina i regija partnera. Zanatlije i osobe koje zastupaju lokalne zanate, prezentovale su i specifične suvenire i tradicionalna dobra koja predstavljaju lokalni identitet i kulturnu baštinu.

11.04.2019., POU Varaždin je organizovalo radionicu i kviz o kulturi. Kulturni kviz služio je za upoznavanje učesnika s istorijom, tradicijom i kulturnom baštinom svake regije u Projektu. Organizovan je grupni rad, kako bi učesnici iz Varaždina, Sremske Mitrovice, Ptuja, Ormoža i Pomurja mogli razviti nove projektne ideje i razumeti korake koje treba preduzeti da bi se stvorili kulturni brendovi koji podstiču evropske vrednosti.

12.04.2019., POU Varaždin je organizovala radionicu u vezi sa EU vrednostima i programima. Sadržaj je uključivao prezentaciju smernica o tome kako razviti kulturni brend za gradove i mesta i detaljan pregled EU programa „CREATIVE EUROPE“. Anera Stopfer, iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske i voditeljka „Desk Kreativna Europa“ u Zagrebu, predstavila je program i dobre prakse i objasnila kako pripremiti projekte koji se fokusiraju na kulturu. Kako bi se održala saradnja i organizovale daljnje aktivnosti usmerene na kulturu, partneri su potpisali Memorandum o razumijevanju. „C Via C“ se smatra kao važni prvi korak u razvoju većih projekata koji promiču kulturu u široj regiji.

May 24_info_template_en_srb

Guidelines document_C Via C (3)