Kruzna

Prema podacima Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica, prošle godine Mitrovicu je posetilo oko 50 hiljada turista.

Naime, u Zasavici raspolažu sa podacima od oko 30 hiljada posetilaca, u Carskoj palati taj je broj u prošloj godini dostigao oko 13,5 hiljada turista. Iako ne postoji zvaničan podatak o tačnom broju posetilaca fruškogorskih manastira, pretpostavlja se da i on iznosti nekoliko desetina hiljada.

Najatraktivnije destinacije i ovoga puta bile su poznati turistički lokaliteti. Pored lokaliteta antičkog Sirmiuma, od kojih se izdvajaju Carska palata i deo starog gradskog jezgra na Žitnom trgu, veliku pažnju domaćih i inostranih gostiju privlače Bazilika Sv. Dimitrija, zatim Muzej Srema, koji po bogatstvu, vrednosti i retkosti eksponata, posebno iz perioda Rimskog carstva, spada među najznačajnije ustanove te vrste u zemlji.

Oazu netaknute prirode, Specijalni rezervat prirode ”Zasavica”, svake godine posećuje sve više turista. Uz mir, tišinu, nenarušeni prirodni sklad, turisti svake godine ovde uživaju u vožnji brodom, osmatranju prirodnog bogatstva, uživanju u etno kući. U ovoj godini, ”Zasavica” će se naći u vrhu najatraktivnijih destinacija.

Na ovom prostoru, od početka aprila do kraja juna, biće otvorena izložba ”Svet dinosaurusa”, koja će sadržati 60 eksponata u prirodnoj veličini. Turistima su uvek zanimljive i čari Fruške gore, koju krase brojni pravoslavni manastiri od neprocenjive istorijske i kulturne vrednosti.

Oni vekovima bdiju nad nacionalnim identitetom i duhovnosću srpskog naroda. Upravo zbog toga se za Frušku goru govori da je srpski Atos. Seoski turizam takođe postaje jedan od značajnijih vidova turističke ponude, što je na još jedan način doprinelo obogaćivanju turističkih ponuda i većem broju turista.