Medjunarodni sajam

Nekoliko sremskomitrovačkih udruženja žena učestvovalo je na Izložbi stvaralaštva seoskih žena Vojvodine, manifestaciji koja se već tradicionalno, svakog oktobra, održava u nekom od gradova Vojvodine. Izložba je organizovana i kao deo obeležavanja praznika posvećenog seoskim ženama – 15. oktobra – Međunarodnog dana seoskih žena.

Na izložbi i u defileu predstavile su se žene iz Kuzmina, Martinaca, Grgurevaca, Bešenova, Divoša, Laćarka i Velikih Radinaca.

Izložba stvaralaštva seoskih žena organizovana je do sada u Somboru, Novom Sadu i prošle godine u Inđiji, a učesnice su žene iz mesta širom Vojvodine, članice ženskih društava i udruženja iz sela i mesta širom Pokrajine. Ove godine na ovoj jednodnevnoj izložbi je učestvovalo više od 150 ženskih udruženja iz 40 opština u Vojvodini.

U defileu su prikazane ženske nošnje, tradicionalna odeća, kojom se brižljivo nosi i čuva tradicija na vojvođanskom selu.

Ovaj praznik, koji je posvećen svim seoskim ženama i njihovom ključnom mestu u razvoju društva, a posebno ruralnih sredina, rezolucijom Ujedinjenih nacija, od 2007. i obeležava se u čitavom svetu.