DecenijaSremFolkFesta

Sremska Mitrovica – Pripreme za X po redu međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest“ su u toku, a ove godine će se, prema rečima organizatora, brojnim posetiocima predstaviti 17 folklornih ansambala iz 14 zemalja i preko 600 učesnika.

Ovaj tradicionalni i jedan od najvećih folklornih festivala na Balkanu počinje 9. avgusta, a trajaće do 12. avgusta. Kao i prethodnih godina, glavni prostor Festivala biće Žitni trg u Sremskoj Mitrovici, a ove godine se obeležava i prva decenija Festivala.

U organizaciji mitrovačkog Centra za kulturu „Sirmiumart“, a pod pokroviteljstvom grada Sremska Mitrovica i Odeljenja za društvene delatnosti opštine Ruma, ovogodišnji „Srem Folk Fest“ broji 17 ansambala iz 14 zemalja, sa preko 600 učesnika. Učesnici ovogodišnjeg Festivala dolaze iz Južne Amerike, Afrike, Azije i Evrope, koji će tokom četiri dana Festivala nastupati nekoliko puta. Pored Sremske Mitrovice, ansamble će ugostiti Ruma i Obrenovac. Umesto amaterskih folklornih ansambala na ovogodišnjem „Srem Folk Festu“ nastupaće i profesionalni ansambl „Trakija“ iz Bugarske.

Na dan svečanog otvaranja desetog po redu „Srem Folk Festa“, 9. avgusta, nastupiće ansambli iz sedam zemalja, uz brojne domaće ansamble. Za drugo i treće veče Festivala planirani su nastupi ansambala smeštenih u Rumi i Obrenovcu, dok će poslednje veče svojim dužim izvođenjem zatvoriti ansambl „Trakija“ iz Bugarske.

Organizatori Festivala obećavaju jedan novi program, uz najlepše igre sveta, najrazličitije nošnje i kulture, ali i nezaboravna četiri dana mitrovačkoj publici.

Izvor vesti – Sirmiuminfo.