MilanskiEdiktNaslovna

Obeležavanje 1700 godina od donošenja Milanskog edikta veliki svehrišćanski događaj koji se obeležava i u Sremskoj Mitrovici. Pored Niša i Beograda, nekadašnjem Sirmiumu, gradu u kojem je car Konstantin stolovao 541 dan, ukazana je čast da jedna od centralnih manifestacija bude baš u njemu.

Za ovu svečanost, zajedno su se tokom cele godine pripremali Grad Sremska Mitrovica i njegove institucije, među kojima Zavod za zaštitu spomenika kulture, Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica, Srpska pravoslavna crkva. Uz podršku pokrajinske Vlade i resornog pokrajinskog Sekretarijata urađen je veliki posao, a kulturni program je, tokom dva dana obeležavanja, bio veoma raznovrstan.

Svi događaji u prethodnom periodu bili su organizovani u znaku i duhu Milanskog edikta, uz izdavanje personalizovane poštanske markice, a centralna manifestacija je bila prilika da se svi potencijali, bogatstvo, kultura, tradicija i nasleđe carskog grada objedine i predstave i prezentuju posetiocima. Srpska pravoslavna crkva, a time i Eparhija sremska, pridružila se obeležavanju ovog značajnog hrišćanskog događaja. Na nivou sremske eparhije održana je liturgija i litija u Sremskoj Mitrovici. Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej i Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije služili su arhijerejsku liturgiju, nakon čega je usledila svečana litija mitrovačkim ulicama. Tom prilikom patrijarh srpski Irinej izrazio je zadovoljstvo uspehom koji je postignut projektom obeležavanja Milanskog edikta, istakavši da je poruka hrišćanske ljubavi i sloge na pravi način poslata u svet.

Prema rečima mitrovačkog gradonačelnika Branislava Nedimovića pre 1700 godina ovde su ljudi živeli i sanjali da slobodno propovedaju svoju veru, da žive slobodno i da veruju u ono što misle da je najbolje. – Njima je to dala ljubav, njima je to dala vera i nada da će jednog dana njihovi sledbenici to moći da čine. Kroz Sremsku Mitrovicu su tokom 1700 godina, protutnjale mnoge vojske, mnogi su vladari bili ovde. Ovaj grad je bio paljen i razaran, ali je isto tako bio građen. Sve to se dešavalo iz jednog prostog razloga – zato što su uvek postojale vera i nada za bolje, i ljubav koja daje svoje plodove. U ime vere i nade, za bolje vreme svakog od nas, za svakog našeg potomka, u ime ljubavi koja nosi plodove, neka ovaj grad živi večno i neka živi ova vera, rekao je mitrovački gradonačelnik prilikom obraćanja prisutnima na svečanosti. Program obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta trajao je tokom dva dana, u subotu i nedelju, 21. i 22. septembra. Povom proslave Milanskog edikta otvorena je izložba u Muzeju Srema, a u Pozorištu “Dobrica Milutinović” izvedena je predstava “Konstantin znamenje anđela” Narodnog pozorišta iz Niša.

Drugog dana obeležavanja upriličen je prigodan kulturni program i u Carskoj palati, gde je car Konstantin stolovao i proslavio 15 godina vladavine.

 

 

Uz projekciju kratkog filma, obilazak iskopina i mozaika, posetioci su imali priliku da osete duh antičkog vremena u vidu umetničkog programa. Uz propratni program u gradskom parku, štandove ustanova i udruženja građana sa promotivnim materijalom svečano je obeležen je ovaj veliki svehrišćanski događaj. Ovu značajnu manifestaciju podržala je i mitrovačka Kancelarija za mlade, čiji su volonteri posetiocima delili promotivni materijal i pridružili se promociji potencijala i kulturnog bogatstva Mitrovice.

U završnici svečanosti povodom 17 vekova Milanskog edikta održan je veliki koncert grupe “Legende” na gradskom trgu, a najlepše pesme ovih poznatih izvođača pevao je ceo grad.