Mozaici

Predstavnici američke ambasade, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave i stručnjaka republičkog i sremskomitrovačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, obišli su radove na restauraciji antičkih mozaika u prostorijama Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, jednog od najvećih i najznačajnijih projekata iz ove oblsati u zemlji.

Restauraciju mozaika uspešno vrše stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, u saradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

Ističući odličnu saradnju između Srbije i Amerike kada su projekti ovakve vrste u pitanju, Majkl Verner, američki arheolog rekao je da je prezadovoljan dosadašnjim radovima na restauraciji mozaika, kao i to da će se i u budućnosti izdvojati značajna novčana sredstva za ovakve projekte iz Fonda ambasade za očuvanje kulturnog nasleđa.

Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica Ljubiše Šulaje, radovi teku po planu i uskoro će biti omogućeno okretanje mozaika na lice, dok se završetak svih radova očekuje u drugoj polovini 2014. godine. – Velika je čast dobiti poverenje od strane američke ambasade za dodelu novčanih sredstava da se otkriju mozaici i da se pristupi njihovoj restauraciji, rekao je Šulaja dodavši da, nakon ovih, slede radovi i na ostalim podnim mozaicima.

Početkom septembra 2013. godine, ambasador SAD-a u Srbiji Majkl Kirbi potpisao je sa mitrovačkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture sporazum o donaciji vrednoj 73.000 dolara, namenjenoj restauraciji antičkih mozaika u Carskoj palati u Sremskoj Mitrovici.

Mozaici su od 1976. godine bili zatvoreni u depoima Muzeja i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a zahvaljujući donaciji američke ambasade, radovi na restauraciji uspešno se vrše već dvadesetak dana.