Grad Sirmijum, na mestu gde se danas nalazi Sremska Mitrovica, bio je jedna od prestonica rimskog carstva i spadao je u najveće metropole svog vremena.

Sirmijum, kao naselje potiče još iz prastarih keltskih vremena, a tragovi naseljavanja potiču još od pre 7.000 godina.

U vreme flavijske dinastije Sirmijum je stekao najviši gradski rang, postao je Colonia Flavia Sirmiensium. Najsnažnija urbana ekspanzija počela je od kraja III veka i trajala je kroz čitav IV i delimično V vek. Poznati rimski pisac iz IV veka Amijan Marcelin naziva ga slavna i mnogoljudna majka gradova.
Sremska Mitrovica je bila jedan od najvećih jugoslovenskih arheoloških centara. Prilikom arheoloških istraživanja Sirmijuma pored Carske palate sa rimskim cirkusom, otkrivene su i druge monumentalne javne gradjevine kao što su tzv. ,,Licinijeve terme’’, žitnica (horreum), trgovačke i zanatske četvrti. Pronađene su luksuzne gradske vile, ali i višespratne stambene zgrade, zvane insulae, u kojima je živelo siromašnije stanovništvo. Grad je bio zaštićen moćnim bedemima, a snabdevao se vodom preko akvadukta sa izvora fruškogorskog potoka Vranjaša. Ulice su imale portike, kanalizaciju i bile su popločane kamenom. U gradu je tada radila kovnica novca, radionice za izradu raznih predmeta od plemenitih metala, stakla, keramike, a proizvodile su se i opeke.

Sirmijum je bio jedno od sedišta ranog hrišćanstva, ali i mesto stradanja hrišćanskih mučenika. O ovom svedoče ostaci hrišćanske bazilike u samom centru grada. Na Žitnom trgu, na ostacima zanatske četvrti iz rimskog doba, svake godine – tokom juna meseca održava se festival besedništva, u spomen na antičku slavu ovog grada.

Kontakt
Arheološki lokalitet Carska palata Sirmijuma

Adresa: Pivarska 2, Sremska Mitrovica, Srbija
Telefon: +381/22 621-568
E-mail: office@carskapalata.rs
zzsksm@neobee.net

Homepage: www.carskapalata.rs
Vizitorski centar je otvoren svakoga dana od 08-22 časa.
Vodička služba i suvenirnica rade svakog dana od 09-17 časova.
Radno vreme vodičke službe može se priliagoditi unapred najavljenim većim grupama posetilaca.
Na lokalitetu su postavljeni iterpretativni panoi, a vodič kroz Carsku palatu uključen je u cenu ulaznice za individualne posete.
Informacije u vezi poseta i aktuelnih dešavanja možete dobiti na broj telefona: 022/621-568

 

Predstojeće aktivnosti
Tokom juna meseca planirana su sledeća dešavanja:

  1. Zvanična promocija sajta carske palate;
  2. Predstavljanje makete idealne rekonstrukcije antičkog Sirmijuma;
  3. Izložba antičkog nakita u organizaciji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture;
  4. U pripremi je izložba fotografija Arheološko nasleđe Srbije koja će se održati tokom istog meseca;
  5. Promocija knjige Michael R. Werner-a, Imperial Palace Complex Sirmium, Sirmijum Kompleks Carske palate u izdanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.