Priče iz Sremske Mitrovice

Ćira Milekić

Plemeniti Ćira Milekić

Prvi gradonačelnik
Sremske Mitrovice

Jedan od pečata koji je utisnut u prelepi grad u Sremu dao je Ćira Milekić, koji je 1881. godine izabran za prvog gradonačelnik Sremske Mitrovice. Na tom mestu proveo je punih 27 godina.

Gradonačelnik koji je
promenio izgled Sremske Mitrovice

Sremska Mitrovica smeštena na levoj obali Save predstavlja najveći grad u Sremu, a ujedno i jedan od najstarijih gradova u Vojvodini i Srbiji.

Mesto burne i bogate istorije koje je nekoliko puta menjalo svoj izgled i ime, počevši od drevnog keltskog naselja, preko antičkog grada, male srednjovekovne varoši, pa sve do savremenog industrijskog grada. To su kratki opisi kojima se Sremska Mitrovica može predstaviti.

Jedan od pečata koji je utisnut u prelepi grad u Sremu dao je Ćira Milekić, koji je 1881. godine izabran za prvog gradonačelnik Sremske Mitrovice. Na tom mestu proveo je punih 27 godina.

Poreklom iz poznate plemićke porodice, Milekić je svoje osnovno obrazovanje započeo u Sremskoj Mitrovici, dok je fakultetsku diplomu stekao na prestižnom fakultetu u Beču.

U svom rodnom gradu je bio poznat kao uspešan trgovac, posednik i intelektualac. Bio je i redovni član Matice srpske pune četiri decenije. Govorio je pet stranih jezika i to: mađarski, nemački, italijanski, francuski i engleski.

Nakon što je izabran za prvog gradonačelnika, Sremska Mitrovica doživljava svoj preobražaj i postaje privredni, kulturni i politički centar.

Za vreme njegovog mandata izgrađene su mnoge kulturne građevine od velikog značaja koje danas krase Sremsku Mitrovicu: Srpski dom, grkokatolička crkva, sinagoga, Muzej za prikupljanje starine koji je kasnije postao Muzej Srema.

Ostao je upamćen i po tome što je doneo odluku o zabrani odnošenja i prodavanja arheoloških dragocenosti.

Gradski statut Mitrovice usvojen je 1898.godine i potpisao ga je Ćira Milekić čime je označio početak razvoja građanskog perioda u istoriji ovog grada.

Zbog materijalnog i kulturnog doprinosa koji je ostavio Sremskoj Mitrovici, Ćira Milekić je 1905. godine izabran za počasnog građanina.

Preminio je u Gracu 1908. godine.

Na glavnom gradskom trgu u Sremskoj Mitrovici, na dan grada, na Mitrovdan 8.11.2019. godine otkriven je spomenik posvećen ovom istaknutom gradonačelniku.

Priče iz Sremske Mitrovice

Inspiraciju za svoje putovanje pronađite u pričama iz našeg grada.
Srpski dom

Srpski dom

Srpski dom je zgrada koja svojim položajem, razmerama i stilom …

Sunčani sat

Sunčani sat

Sunčani sat je samo jedan od velikog broja vrednih monumentalnih …

Spomen groblje

Spomen groblje

Pored sremskomitrovačkog pravoslavnog groblja Nemci i ustaše su od 1941. …

Marko Aurelije

Marko Aurelije

Marko Aurelije bio je 16. i poslednji rimski car koji …