Mesta koja inspirišu

Bazilika Svetog Dimitrija

Bazilika
Svetog
Dimitrija

U kasnoj antici, posle pobede hrišćanstva, pristupilo se podizanju crkava posvećenih mučenicima stradalim za vreme progona. Crkve su dobili mučenici iz Sirmijuma, među kojima i Sveti Dimitrije. Prilikom kopanja temelja za Gradsku kafanu, u leto 1978. godine, otkriveni su ostaci trobrodne bazilike sa apsidom na istoku, ostacima svešteničkih sedišta i postolja oltara. Po svom unutrašnjem rasporedu crkva pripada grupi „ helenističkih “bazilika sa dužinom preko 20 metara i širinom broda oko 13 metara. Natpis o posveti crkve nije arheološki otkriven, premda, svi drugi detalji upćuju da se radi o Bazilici Sv. Dimitrija. Od trobrodne osnove prezentovana je samo apsida sa oltarskim delom.

Baziliku je izgradio prefekt Leontije između 426. i 441. godine, inače graditelj istoimene crkve u Solunu. Bazilika je svedok onog vremena kada je antička civilizacija na ovom tlu bila na izdisaju. Ona je izuzetan istorijski i duhovni spomenik koji su Sloveni zatekli u Sremu i čiju su tradiciju preuzeli i nastavili. Danas je Bazilika deo značajne arheološke ponude grada.

Mesta koja inspirišu

Gde god da vas put navede, uvek ćete naći nešto da vam srce zaigra. Najvrednija blaga dugovečne sremske ravnice su ispred vas i čekaju da budu otkrivena.
SRP Bara Zasavica

SRP Bara Zasavica

Očuvanost izvornih pejsaža, autentična folkorna obeležja i kulturno-istorijski spomenici predstavljaju …

Carska palata

Carska palata

Prva sistematska arheološka istraživanja Sirmijuma počela su 1957. godine, sa …

Kameni cvet

Kameni cvet

Fontana Kameni cvet se nalazi u centru gradskog parka u …

Sremska Mitrovica, neodoljiva duša Srema

Ukoliko planirate putovanje na kojem ćete u isto vreme moći da osetite dodir istorije i prirode, onda ste na pravom putu u Sremsku Mitrovicu. Sremska Mitrovica, neodoljiva duša Srema, pruža svakom gostu mogućnost da pronađe svoju posebnu priču. Ovde se epohe stapaju poput melodije koja se pred vašim očima proteže kroz umetnost, ukuse i pejzaže. Bez obzira da li ste odabrali da istražite tragove prošlih vremena ili da se prepustiti prirodi, svuda ćete naći zadivljujuću lepotu i pregršt iskustava koja čekaju da ih doživite.

Otvaramo vrata da okusite najfinije što imamo, kako bi vaša poseta postala neponovljiva priča. Jer Sremska Mitrovica je više od grada.