Mesta koja inspirišu, Uncategorized @sr

Specijalni rezervat prirode Zasavica

Specijalni
rezervat prirode
Zasavica

Na području severne Mačve istočno od reke Drine a južno od reke Save na teritorijama opština Sremska Mitrovica i Bogatić smešten je rezervat Zasavica. Ukupna dužina vodotoka Zasavica izvosi 33,1 km širine do 100 m i dubine 3 m. Rezervat ima trostepeni režim zaštite gde se pod ukupnom zaštitom nalazi 3400 ha. Zavod za zaštitu prirode Srbije izrađuje elaborat o prirodnim vrednostima Zasavice i predlaže Vladi R.Srbije na usvajanje. Vlada R. Srbije na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije proglašava 1997. god. Zasavicu za “Specijalni rezervat prirde I kategorije“ kao dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Kičmu rezervata čini vodena površina kanala Jovača i Prekopca zatim kanalisani i prirodni tok potoka Batar kao i sam vodotok Zasavica sa svojim kanalisanim i prirodnim tokom. Vodotok Zasavica ima kod Mačvanske Mitrovice direktnu vezu sa rekom Savom preko kanala Modran. Rezervat Zasavica obiluje brojnim retkim biljnim i životinjskim vrstama od kojih su neke na granici svog opstanka. Ukupno je zabeleženo preko 650 biljnih vrsta, 216 vrsta ptica, 27 vrsta vodozemaca i gmizavaca i 20 vrsta riba. Najvredniji nalaz je svakako pronađena riba Umbra krameri -mrguda čije je ovo jedno od tri preostala staništa u Srbiji i biljka Aldrovanda vesiculosa čije je ovo jedino nalazište u Srbiji. U Zasavicu je 2004. godine u Srbiju vraćena nestala vrsta – dabar, koji se do sad proširio u Mačvi i Sremu ali i u neke druge delove Srbije i okruženja. Rezervat je i čuvar genetičkih resursa Srbije i drži mangulicu-sremsku crnu lasu, balkanskog magarca, domaćeg brdskog konja i podolsko goveče, koji su slobodno pušteni po pašnjaku Valjevac. Kompletan turizam se odvija na 1 ha površine Vizitorskog centra i 1,5 km toka Zasavice kuda plovi turistički brod Umbra. Kao turistička ponuda pored vožnje brodom je i vožnja električnim autobusom po pašnjaku, fotosafari, birdwiching, pešačka tura kroz prirodu I dr. Detaljnije informacije o rezervatu možete dobiti na www. zasavica org.rs.

Mesta koja inspirišu

Gde god da vas put navede, uvek ćete naći nešto da vam srce zaigra. Najvrednija blaga dugovečne sremske ravnice su ispred vas i čekaju da budu otkrivena.
SRP Bara Zasavica

SRP Bara Zasavica

Očuvanost izvornih pejsaža, autentična folkorna obeležja i kulturno-istorijski spomenici predstavljaju …

Carska palata

Carska palata

Prva sistematska arheološka istraživanja Sirmijuma počela su 1957. godine, sa …

Kameni cvet

Kameni cvet

Fontana Kameni cvet se nalazi u centru gradskog parka u …

Sremska Mitrovica, neodoljiva duša Srema

Ukoliko planirate putovanje na kojem ćete u isto vreme moći da osetite dodir istorije i prirode, onda ste na pravom putu u Sremsku Mitrovicu. Sremska Mitrovica, neodoljiva duša Srema, pruža svakom gostu mogućnost da pronađe svoju posebnu priču. Ovde se epohe stapaju poput melodije koja se pred vašim očima proteže kroz umetnost, ukuse i pejzaže. Bez obzira da li ste odabrali da istražite tragove prošlih vremena ili da se prepustiti prirodi, svuda ćete naći zadivljujuću lepotu i pregršt iskustava koja čekaju da ih doživite.

Otvaramo vrata da okusite najfinije što imamo, kako bi vaša poseta postala neponovljiva priča. Jer Sremska Mitrovica je više od grada.