Priče iz Sremske Mitrovice

Platani u Železničkoj ulici

Platani u Železničkoj ulici

Zeleni ukras Sremske Mitrovice

Železnička ulica u Sremskoj Mitrovici jedinstvena je po spomeniku prirode koji čini više od 60 stogodišnjih platana. Možemo reći da su oni prvi mitrovčani koje će putnici sresti po dolasku vozom ili autobusom jer se nalaze u ulici koja spaja grad sa pomenutim mestima.

Ulica
dobroćudnih
zelenih
divova

Platan (Platanus) je rod dikotiledonih skrivenosemenica iz istoimene familije. Obuhvata 10 vrsta. Biljke platani su listopadno drveće visine do 40 metara. Veoma omiljeno drvo u urbanim sredinama. Mnogi bulevari svetskih metropola duguju deo svog šarma ovom prelepom drveću.

Svi zreli pripadnici roda Platanus su visoki i dostižu visinu od 30—50 m (98—164 stopa). Svi osim P. kerrii su listopadni, a većina se nalazi u priobalnim ili drugim močvarnim staništima u divljini, iako se pokazuje otpornim na sušu u uzgoju. Hibridni londonski platan (Platanus × acerifolia) pokazao se posebno tolerantnim na urbane uslove, i bio je široko zasađen u Londonu i drugde u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na engleskom su često poznati kao planes ili plane drveće. Ranije korišćeno ime koje je sada retko je plantain drvo (što ne treba mešati sa drugim, nepovezanim vrstama tim imenom).[1] Neke severnoameričke vrste se zovu sycamores (posebno Platanus occidentalis),[2] iako se taj izraz koristi i za nekoliko nepovezanih vrsta drveća. Ime roda Platanus potiče od starogrčkog πλάτανος, što se odnosio na Platanus orientalis.

Najznačajniji aspekti kulturne istorije odnose se na Platanus orientalis u Starom svetu.[12][13] Ovo drvo je važan deo književne scenografije Platonovog dijaloga Fedar. Zbog Platona, drvo je takođe igralo važnu ulogu u scenografiji Ciceronovog De Oratora. Ovo drveće je takođe pružalo hlad pod kojim su se održavale čuvene Aristotelove i Platonove filozofske škole.[14] Hendlova opera Serse sadrži čuvenu ariju „Ombra mai fu“, koju glavni lik peva u slavu svog omiljenog platana.

Platan je bio čest motiv u klasičnoj kineskoj poeziji kao otelotvorenje tužnih osećanja zbog njegovog jesenjeg osipanja lišća.

Legendarno suvo drvo koje je prvi zabeležio Marko Polo je verovatno bio platan. Prema legendi, označavao je mesto bitke između Aleksandra Velikog i Darija III.

Nemački maskirni obrazac Platanenmuster („uzorak platana“), koji je 1937–1942 dizajnirao Johan Georg Oto Šik, bio je prvi tačkasti maskirni patern.

Priče iz Sremske Mitrovice

Inspiraciju za svoje putovanje pronađite u pričama iz našeg grada.
Srpski dom

Srpski dom

Srpski dom je zgrada koja svojim položajem, razmerama i stilom …

Sunčani sat

Sunčani sat

Sunčani sat je samo jedan od velikog broja vrednih monumentalnih …

Spomen groblje

Spomen groblje

Pored sremskomitrovačkog pravoslavnog groblja Nemci i ustaše su od 1941. …

Marko Aurelije

Marko Aurelije

Marko Aurelije bio je 16. i poslednji rimski car koji …

Sremska Mitrovica, neodoljiva duša Srema

Ukoliko planirate putovanje na kojem ćete u isto vreme moći da osetite dodir istorije i prirode, onda ste na pravom putu u Sremsku Mitrovicu. Sremska Mitrovica, neodoljiva duša Srema, pruža svakom gostu mogućnost da pronađe svoju posebnu priču. Ovde se epohe stapaju poput melodije koja se pred vašim očima proteže kroz umetnost, ukuse i pejzaže. Bez obzira da li ste odabrali da istražite tragove prošlih vremena ili da se prepustiti prirodi, svuda ćete naći zadivljujuću lepotu i pregršt iskustava koja čekaju da ih doživite.

Otvaramo vrata da okusite najfinije što imamo, kako bi vaša poseta postala neponovljiva priča. Jer Sremska Mitrovica je više od grada.