Atrakcije, Manifestacije

Festival Besedništva

Festival besedništva

Sirmium Lux verbi
Sirmijum Svetlost reči

Festival besedništva je najstariji i najeminentniji od svih mitrovačkih festivala. U vremenu današnjem, sputanim materijalnim i mnogim drugim stvarima, u kojem čovek čoveku najčešće i nije sabesednik pravi, svi oni Rečju nadahnuti, leporečjem obdareni, rečitosti skloni, bivaju svojevrsne lučonoše, velikih reči, koje će i posle 30 godina svojom svetlošću, ovaj Festival, učiniti, večnim i jedinstvenim.

Na početku beše reč

Festival besedništva u Sremskoj Mitrovici, sa propratnim nazivom „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIUM SVETLOST REČI“, je kulturno događanje velikog značaja u Sremskoj Mitrovici. Ono se svake godine odvija na Žitnom trgu u središtu grada.

Ideja o besedništvu u Sremskoj Mitrovici rađala se decenijama, a naročito kada su u našem gradu otpočeli intenzivni istraživački, arheološki radovi starorimskog Sirmijuma. Ideja je podsticana i onda kada je poznata beogradska glumica Marija Crnobori stala uz korintski kapitel na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta izgovarajući reči Antigone. Moć mašte u glavama nekoliko mitrovačkih studenata učinila je svoje: besednička umetnost je vraćena u ulice i trgove Sirmijuma.

Zahvaljujući projektu „Ja volim Mitrovicu“, 1992. godine, pokrenut je časopis za nauku, kulturu i umetnost „Sunčani sat“, grad je dobio svoju prvu poštansku marku, obeležen je redak jubilej – 1700 godina Tetrarhije i održan je Prvi festival besedništva zahvaljujući njegovim tvorcima: advokatu Aleksandru Erdeljanu, dr Petru Miloševiću i Jovanu K. Raduloviću – književniku. Prvi festival besedništva održan je 17. septembra 1992. godine. Zvukom čuvene Pindarove Prve Pitijske ode (himna festivala), koju je otpevao gradski hor „Sirmium cantorum“, pred 3.000 gledalaca, sve je vraćeno unazad i vreme i ljudska misao. Beogradski retori i poznati glumci: Ljuba Tadić, Mira Banjac i Stevo Žigon bili su i Sokrat i Isidora Sekulić i Robespjer. Ovaj festival je imao isključivo revijalni – teatralni karakter.

Reč je o manifestaciji međunarodnog karaktera (već tradicionalno, na „Besedništvu“ učestvuju i govornici iz Grčke, Italije – kolevke lepe reči, Francuske, Mađarske), koja je podstakla vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji. Ministarstvo kulture Republike Srbije uvrstilo ga je u kalendar manifestacija od republičkog značaja.

Priče iz Sremske Mitrovice

Inspiraciju za svoje putovanje pronađite u pričama iz našeg grada.
Srpski dom

Srpski dom

Srpski dom je zgrada koja svojim položajem, razmerama i stilom …

Sunčani sat

Sunčani sat

Sunčani sat je samo jedan od velikog broja vrednih monumentalnih …

Spomen groblje

Spomen groblje

Pored sremskomitrovačkog pravoslavnog groblja Nemci i ustaše su od 1941. …

Marko Aurelije

Marko Aurelije

Marko Aurelije bio je 16. i poslednji rimski car koji …