Manastiri i crkve

Manastir Vranjaš

Manastir Vranjaš

Manastir Svetog Vasilija Ostroškog osnovan je u blizini sela Manđelosa, na potezu poznatijem kao Jorgovanište. Mesno predanje kaže da su još antički Rimljani koristili ovdašnji izvor kako bi čistom vodom snabdevali Sirmijum. Vekovima kasnije, Turci su na tom mestu napravili banju sa lekovitim blatom, o čemu svedoče i ostaci kamenih, muslimanskih spomenika. Po drugoj legendi, na Vranjašu je Prepodobna majka Angelina napojila svoje konje, dok je iz Кrušedola putovala prema Berkasovu. Navodno, bio je to jedan od retkih izvora koji nisu bili zaraženi tokom epidemije kuge, od 1738. do 1741. godine. Verovatno je zbog toga postao predmetom religioznih osećanja, a dovođen je i u vezu sa Svetim besrebrenicima i čudotvorcima Кozmom i Damjanom. Po rečima prvog duhovnika ove obitelji, protojereja Miroslava Josimovića iz Manđelosa, o drevnom poreklu ove svetinje svedoče i stari hrišćanski grobovi, otkriveni ispod sadašnjeg hrama.

Blagoslovom episkopa sremskog gospodina Vasilija (Vadića), 2008. godine, odlučeno je da se nad vranjaškim izvorom podigne manastir. Idejno rešenje usvojeno je 2010, da bi građevinski radovi bili započeti 2011. godine, kada je urađeno i podno grejanje, pod nadzorom protojereja Josimovića. Кtitori hrama Svetog Vasilija Ostroškog su Milan i Senka Milanković iz mesta Brodac (Republika Srpska). Zbog ovog njihovog nadasve nadahnjujućeg podviga, na predlog episkopa sremskog gospodina Vasilija, Sveti Arhijerejski Sinod odlikovao je supružnike Ordenom Svetoga Save. Na mestu današnjeg manastira preminula je njihova trinaestogodišnja kći Milena, postavši tako, na bolan i tragičan način, njegov osnivač.

Hram je izgrađen od drveta, a njegove zidove i ikonostas oslikao je Borislav Živković. Bogat duborez na lipovoj ikonostasnoj pregradi izveo je Dragan Šaponja iz Кoluta. Osvetio ga je episkop sremski gospodin Vasilije, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 2014. godine. Ova bogomolja nema Svetih moštiju, kao ni umetničkih starina. Novoizgrađeni konak sadrži monaške kelije, Vladičanski apartman, trpezariju, kuhinju i kotlarnicu. Zemljišni posed ove zajednice iznosi otprilike dva i po hektara.

Nastojatelj manastira, jeromonah Vasilije (Mitrović), rođen je 22. septembra 1955, u Donjem Vakufu. Radio je kao inženjer zaštite od požara, da bi u manastir stupio 1991. godine. Na drugi dan Duhova, 1992, u manastiru Svete Trojice na Ovčaru, u Žičkoj eparhiji, zamonašio ga je episkop Stefan (Boca). Neko vreme proveo je u Banatskoj eparhiji, u manastirima Bavanište i Središte. U čin jerođakona rukopoložio ga je episkop sremski gospodin Vasilije, 9. marta, u Feneku, a za jeromonaha, u manastiru Beočinu, 30. marta 2014. godine. Za nastojatelja manastira Svetog Vasilija Ostroškog imenovan je 28. februara iste godine.

Manastiri i crkve na teritoriji
Grada Sremska Mitrovica

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu i običaje ljudi koji tamo žive. Ono što ih sve povezuje su čist vazduh, mir i tišina, domaća hrana i netaknuta priroda u koju ćete se zaljubiti na prvi pogled.
Manastir Vranjaš

Manastir Vranjaš

Manastir Svetog Vasilija Ostroškog osnovan je u blizini sela Manđelosa, …

Manastir Petkovica

Manastir Petkovica

Manastir Petkovica pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja …

Manastir Kuveždin

Manastir Kuveždin

Manastir Kuveždin pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja …