Ustanove kulture

Atelje Dragana Martinovića

Atelje Dragana Martinovića

„Da napravim serijal o Velikom ratu, za pet godina rovovanja za štafelajem, slikao sam i plakao“, ispričao je Dragan Martinović, jedan od stubova naše savremene umetničke scene. Za više od pola veka stvaralaštva, njegove slike stigle su na sve meridijane. Osnivač je nekoliko udruženja, a posebno je ponosan na grupu „Esnaf“ i Vukovu nagradu, kao simbol borbe i pedagoškog rada.

Kreativni čuvar tradicije

Dragan Martinović jedan od najpoznatijih srpskih slikara rođen je u Mačvi u Bogatiću 1957. godine. Odrastao je u porodici kao sin pozorišnog reditelja i slikara. Od ranog detinjstva je zavoleo pozorište i slikarstvo zahvaljujući naslednim genima od oca ali isto tako i uticaju čuvenog slikara Milića od Mačve, koji je bio kućni prijatelj i osnivač mačvanske slikarske škole. Tako da u petnaestoj godini postaje i član pomenute škole.

U Šapcu 1975.godine u svojoj sedamnaestoj već ima samostalnu izložbu.
1976. godine upisuje Likovnu akademiju u Beogradu u klasi profesora Zorana Petrovića, kod koga kasnije završava i postdiplomske studije.
Učestvovao je na preko dve stotine kolektivnih i preko 140 samostalnih izložbi,kako u zemlji tako i van njenih granica.

Isto tako ima učešće u mnogobrojnim slikarskim kolonijama i za svoj umetnički rad i doprinos kulturi i slikarstvu je dobitnik više značajnih nagrada kao što su: nagrada Sremskog i Vojvođanskog salona, Nagrada za kulturu, Godišnja nagrada “Mina Karadžić”, Velika nagrada Fondacije “Petar Lubarda” i mnoge druge …

Član je nastarije slikarske grupe na Balkanu – “Lada”, Udruženja likovnih umetnika (ULUS) od 1981. godine, ULB od 1983. godine, Udruženja likovnih umetnika “Sirmium” od 1983. godine, osnivač je i idejni vođa Udruženja likovnih umetnika “ESNAF” i još mnogih drugih udruženja i društava. Od 1983. godine bavi se pedagoškim radom, što će krunisati osnivanjem Akademije klasičnog slikarstva. 2008. godine imenovan je za dekana Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta “Edukons” u Novom Sadu.

Živi i stvara u Sremskoj Mitrovici, a njegova dela se nalaze u mnogim muzejskim i privatnim kolekcijama širom sveta.

Ustanove kulture

Sremska Mitrovica je zahvaljujući bogatoj istoriji ovog kraja budućim naraštajima ostavila dragocene spomenike, od kojih neki predstavljaju unikatni deo svetske kulturne baštine.
Muzej Srema

Muzej Srema

Zlatni avarski pojas, Sunčani sat, nebrojeni nalazi antičkog Sirmijuma na …

Poseta iz prve ruke

Valuta za plaćanje

All the lorem ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined chunks as necessary.

Dolazak u Srbiju

Consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical.

Komunikacija

Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose.

Udaljenosti

It was popularised in the 60s with the release of Letraset sheets containing lorem passages.