Ustanove kulture

Ustanova za negovanje kulture ,,Srem’’

Ustanova za
negovanje kulture ,,Srem’’

Ustanova izdaje informativne publikacije i propagandni materijal kojim upoznaje najširu javnost o svom delovanju i afirmiše kulturno-prosvetnu delatnost i sve oblike amaterskog i profesionalnog stvaralaštva.

U cilju očuvanja i razvoja amaterizma

Ustanova za negovanje kulture «Srem», osnovana 11. 09. 2003. godine, u cilju objedinjavanja aktivnosti od velikog značaja za razvoj amaterizma, očuvanja tradicije grada, okoline i celog regiona i negovanje kulture nacionalnih manjina, na našem prostoru i podržavanje kulturne delatnosti udruženja građana i svih drugih grupa i sekcija, kojima su različiti oblici umetnosti potka i smisao postojanja. U toku kalendarske godine Ustanova u skladu sa svojim Planom i programom, prati sve konkurse iz likovne, književne, muzičke i drugih oblasti, kao i one, za ostvarenja umetničke ličnosti, pojedinaca i institucija na području našeg Grada. Treba pomenuti, neke od oblika kulturno – vaspitnog rada Ustanove, koji njenu javnu delatnost čine bogatijom, raznovrsnijom, a time i prepoznatljivom, u okviru kulturnog miljea Grada Sremska Mitrovica. Pre svih, to je Festival besedništva «Sirmium lux verbi– Sirmijum svetlost reči» koji je 2016. godine doživeo svoj veliki jubilej, 25 godina postojanja. Prateći Kalendar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, realizovana je i zamisao afirmacije svih oblika umetničkog, naročito likovnog, recitatorsko dramskog i muzičkog stvaralaštva, kao i podsticanje amaterskog angažovanja u našoj sredini.

Ideja je, da se kroz različite oblike, sadržaje i izražajna sredstva, oživi i istakne ono, što u toj sredini već postoji, ili razvije nešto, za čim ima potrebe, volje i mogućnosti da se stvori. Želja je bila promovisanje umetnosti i podsticanje individualne nadarenosti, i u sferama u kojima ranije, nije mogla doći do izražaja. U okviru izdavačke delatnosti, Ustanova izdaje Časopis za nauku, umetnost i kulturu „Sunčani Sat“. Ostajući verni svojoj tradiciji orgranizuju se, onako kako to zavičajci, koji su svojim radom i profesionalnim delanjem u Gradu i zaslužili, promocije proznih i poetskih ostvarenja i izložbe slika, onih kojima je ljubav jedina inspiracija umetničkog života. Za posao koji se radi s ljubavlju, nagrada je najlepši znak afirmacije entuzijazma, najbolji stimulans budućeg rada, obavezujući imperativ odgovornosti za sve što će se zbiti, u ime onoga što je već bilo. 2011. godine, Povelja „Kapetan Miša Anastasijevića“, za očuvanje i negovanje kulturnog nasleđa u Sremu, dodeljena je baš Ustanovi za negovanje kulture «Srem» koja svojim imenom u potpunosti opravdava razlog svog postojanja i povod njenog dobijanja.

Znameniti mitrovčani

Ukoliko želite malo bolje da upoznate Sremsku MItrovicu, nađite nekog da Vam priča o ljudima po kojima su nazvane gradske ulice.

Hight Quality Materials

In a professional context it often happens that private or corporate clients corder a publication to be made and presented.

Nezapisane tajne

Skrivena Sremska Mitrovica

Otkrijte malo poznate stvari o ovom lepom vojvođanskom gradu.

Ustanove kulture

Sremska Mitrovica je zahvaljujući bogatoj istoriji ovog kraja budućim naraštajima ostavila dragocene spomenike, od kojih neki predstavljaju unikatni deo svetske kulturne baštine.
Muzej Srema

Muzej Srema

Zlatni avarski pojas, Sunčani sat, nebrojeni nalazi antičkog Sirmijuma na …

Poseta iz prve ruke

Valuta za plaćanje

All the lorem ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined chunks as necessary.

Dolazak u Srbiju

Consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical.

Komunikacija

Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose.

Udaljenosti

It was popularised in the 60s with the release of Letraset sheets containing lorem passages.