Ustanove kulture

Pozorište ,,Dobrica Milutinović’’

Pozorište ,,Dobrica Milutinović’’

Iako nema zvaničnih dokaza može se prilično sigurno utvrditi da je na tlu Sremske Mitrovice bilo pozorišnog života još u staro, rimsko doba. Zato se može reći da je Pozorište Dobrica Milutinović mada formirano tek posle Drugog svetskog rata nastalo na tradiciji pozorišnog života Sremske Mitrovice staroj više stoleća i predstavlja jednu od najznačajnijih vrednosti građanske kulture druge polovine XIX i prve polovine XX veka.

Talijin hram u srcu Srema

Posle II svetskog rata u Sremskoj Mitrovici je formirano prvo profesionalno pozorište. Krajem 1944. Umetnička ekipa Narodnooslobodilačkog odbora za Srem počela je da igra predstave u sali Srpskog doma, čime je formirano prvo profesionalno pozorište u Sremu. Ova Umetnička ekipa je u leto 1946. godine promenila naziv u „Okružno narodno pozorište u Sremskoj Mitrovici“. Početkom 1948. Pozorište menja naziv u „Gradsko narodno pozorište u Sremskoj Mitrovici“.

Teškoće rada Pozorišta u malom gradu došle su do izražaja krajem 1951. godine kada ono privremeno prestaje sa radom. Pod nazivom „Sremsko narodno pozorište“ 1952. godine, obnovljeni glumački ansambl je ponovo počeo sa radom. Međutim 1955. godine situacija se naglo izmenila. Sreske blagajne bile su gotovo prazne i sva pozorišta su očekivala da ih na dotiranje preuzmu pokrajinski organi, za šta nije bilo realnih mogućnosti. Na kratko je prekinuta profesionalna pozorišna aktivnost u Sremskoj Mitrovici. Od tada, u njemu se okupnjaju glumci amateri.

Iste jeseni (1955.) počinje sa radom „Amatersko pozorište u Sremskoj Mitrovici“, koje 1974. godine dobije ime Pozorište „Dobrica Milutinović“.
Status profesionalnog pozorišta obnovljen je 1989. godine uz zalaganja tadašnje upravnice Dušanke Zrilić, ali bez profesionalnog glumačkog ansambla.
Pozorište „Dobrica Milutinović“ bilo je domaćin Susreta profesionalnih pozorišta Vojvodine 1993. i 1998. godine.

Pozorište „Dobrica Milutinović“ dodeljuje nagradu izuzetnim pozorišnim delatnicima iz Kuće, ali i na teritoriji cele zemlje. Nagrada je plaketa koja nosi naziv „Dobrica Milutinović“, a predstavlja lik ovog velikog umetnika urađenog u bronzi po radu vajara Voje Soldatovića. Plaketa se redovno dodeljuje i uz Dobričin prsten.

Jedino profesionalno pozorište u Sremu, ali sa dugom tradicijom negovanja amatera. Zato Pozorište „Dobrica Milutinović“ u svom sastavu ima Dramski i Omladisnki studio gde mladi amateri stvaraju predstave sa velikim dramskim potencijalom.

Ustanove kulture

Sremska Mitrovica je zahvaljujući bogatoj istoriji ovog kraja budućim naraštajima ostavila dragocene spomenike, od kojih neki predstavljaju unikatni deo svetske kulturne baštine.
Muzej Srema

Muzej Srema

Zlatni avarski pojas, Sunčani sat, nebrojeni nalazi antičkog Sirmijuma na …

Poseta iz prve ruke

Valuta za plaćanje

All the lorem ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined chunks as necessary.

Dolazak u Srbiju

Consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical.

Komunikacija

Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose.

Udaljenosti

It was popularised in the 60s with the release of Letraset sheets containing lorem passages.